Matverk är Sveriges största innovationstävling inom mat och för första gången deltar Stockholm. Just nu pågår febril verksamhet runtom i länet där kockar, producenter och marknadsförare bildar lag – alla med övertygelsen att just de kan skapa en produkt som fångar huvudstadens smaker allra bäst. Här slåss nyskapande och innovativa maträtter – där den bärande råvaran är lokalt producerad – om ära och berömmelse.

Matinnovationstävlingen Matverk genomförs i Stockholm för första gången. Stockholmsversionen av Matverk drivs av projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholms län.

”Matverk är verkligen en flört med framtiden. Här ser vi produkter skapas som förr eller senare kommer lanseras på marknaden i Stockholm, Sverige och kanske världen. Det är otroligt roligt att intresset är så stort bland producenter, förädlare och kockar att delta i tävlingen", säger Eva Helén, utvecklingsstrateg i projekt MatLust och tävlingsledare för Matverk. 

I Matverk slår framtåriktade primärproducenter, innovativa kockar och kreativa marknadsförare, designers eller affärsutvecklare ihop sig i lag och i november presenterar de sin nyskapelse på länsfinalen på TomTits Experiment i Södertälje. 

Några som har bestämt sig för att delta är Jon Randow, som driver företaget Korvhantverk i Vällingby, och Marie Backrud på Löfsta Herrgårdsmejeri i Vallentuna.

”Jag känner Jon sedan tidigare och vi har talat om att samarbeta, men det här blir den första produkten som vi utvecklar tillsammans”, berättar Marie Backrud.

Marie vill inte avslöja för mycket om själva tävlingsbidraget men berättar att det handlar om en produkt med distinkta smaker av platsen. För henne och Jon kommer Matverk perfekt.

”Matverk kan bli en bra arena för oss och en språngbräda för att komma ut på marknaden med produkten. Går det bra är jag övertygad om att vi utvecklar fler produkter tillsammans – nu har vi fått smak för det här!”, säger hon.

Förra året vann en ramslöksgremolata från Gotland riksfinalen i Matverk, medan en skogskorv från Sörmland knep silvermedaljen. Sammanlagt har 120 regionala tävlingar anordnats och 760 produkter har tagits fram och mött marknaden. Och nu är det alltså premiär för Stockholm.

EU-projektet MatLust står tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholms län bakom Stockholmsversionen av Matverk.

Läs mer om Stockholmsversionen av Matverk på www.matlust.eu/matverk. På den officiella Matverk-sidan, www.matverk.se, finns mer information om tävlingen och om hur lag anmäls. Regionalfinalen är på TomTits Experiment den 9 november och riksfinalen den 1-2 februari 2017.

Mer information:
Eva Helén, utvecklingsstrateg, MatLust och tävlingsledare, Matverk.
Tel: 08-5230 3757. E-post: eva.helen@sodertalje.se.


Presskontakter

Klara Peterson

Kommunikation & Sociala Medier

klara.peterson@sodertalje.se

   0708101180

Ida de Oquiñena

Kommunikation & Sociala Medier (föräldraledig)

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

   0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation & Företagsutveckling

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

   076-648 22 36