Nu är det dags att avrunda året med Embla dans & teater som Mölndals egna kommunkoreografer. Projektet har pågått sedan våren 2018 och avslutas på lördag 23 februari med den andra av två dansfester i Mölndal Galleria. 

Under ett års tid har Embla haft i uppdrag att sprida dans och rörelse i hela kommunen. Danskompaniet har träffat nästan 2000 personer som både deltagare och åskådare vid mer än 80 tillfällen på offentliga platser runt om i Mölndal, Kållered och Lindome. Det har varit genom allt från workshops för barn och unga och familjeföreställningar på biblioteken, till pop up-dansföreställningar på tågperronger och i matbutiker.

Förutom uppträdanden på offentliga platser har Embla arbetat med grupper i olika åldrar, till exempel seniorer på stadens olika träffpunkter, barngrupper på Kulturskolan och ett längre samarbete med Mölndals Teater Glädje, en daglig verksamhet som arbetar med teaterproduktion. På dansfesten i Mölndal Galleria på lördag 23 februari har du en ny möjlighet att se Embla och Teater Glädje uppträda tillsammans. 

Dans på oväntade platser
Tina Andersson är danskonsulent på Kultur i Väst, som är regional projektägare för KOKO och tillsammans med Mölndals stad delfinansierar projektet:

– Det fantastiska med att ha kommunkoreografer tycker jag är mötet mellan invånarna och dansen. Dans på nya och oväntade platser, som i Gallerian, sänker trösklarna och väcker intresse. Vi utvecklar också dansen som konstform på ett spännande sätt! säger hon.

– Ett syfte med projektet har varit att göra dansen mer lättillgänglig. Danskonsten kan ibland upplevas som svår, men vi har försökt lyfta fram dansen som en av de mer tillgängliga konstformerna.  Dansen är ett slags ordlöst språk, som kan finnas överallt. Våra vardagliga rörelsemönster kan också bli till dans, säger Åsa Tollbom, enhetschef för konst och kultur, Mölndals stad. 

Ett urval av Mölndalsbornas egna rörelser kan du se på dansfesten i gallerian. Då uppträder Embla med Mölndalsdansen, som de satt ihop av rörelser de samlat på sig vid sina möten med invånarna under året. Se koreografin på molndal.se/danseller under #mölndalsdansen på instagram.

Dansen fortsätter ta plats i Mölndal
– Dansen behöver finnas länge på en plats för att kunna bli en del av samhället och bli en naturlig del av invånarnas vardag. Precis det ser vi hända i det här projektet. Vi önskar att fler kommuner i Västra Götaland får möjligheten att husera egna kommunkoreografer framöver! säger Tina Andersson.

Dansen kommer att vara närvarande i Mölndal även efter att året med kommunkoreografer är över, närmast genom dansföreställningar för barn och unga i skolan och på fritiden under våren. 

– Jag hoppas att vi väckt intresset för dans hos fler Mölndalsbor genom det här projektet, säger Åsa Tollbom. Vi vill att dansen ska fortsätta ta plats i Mölndal. I kommunen finns flera verksamheter inom dansområdet som vi hoppas kan se positiva effekter av att dansen som konstform stärks.

Mer om projektet Kommunkoreograf

KOKO/kommunkoreograf är ett utvecklingsprojekt för att stärka och utveckla strukturer för dansresidens i kommuner. I Mölndal har projektet gått under namnet ”På plats” och pågår från mars 2018 till och med februari 2019. 

Projektet är initierat av DIS, Dans i Stockholms stad och län, och genomförs med finansiellt stöd av Statens kulturråd. I Västra Götalandsregionen är Mölndal pilotkommun och projektet delfinansieras av Mölndals stad och Kultur i Väst. 

Läs mer på molndal.se/dans.

Kontakt

Åsa Tollbom
Enhetschef konst och kultur, Mölndals stad 
031-315 16 28 
asa.tollbom@molndal.se

Tina Andersson
Danskonsulent, Kultur i Väst 
070 886 48 89 
kristina.andersson@kulturivast.se

Anna Wennerbeck
Konstnärlig ledare, Embla dans & teater 
0709 26 22 78 
anna@embladans.se

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Vi arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i vårt arbete är att stärka kulturen och dess roll i samhället. För att åstadkomma det samarbetar vi med kulturlivets aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. På Kultur i Väst arbetar vi med alla konstarter men också med arrangörsutveckling, samhällsutveckling, mångfaldsfrågor, jämställdhet och tillgänglighet inom kulturen. Läs mer på kulturivast.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23