När glödlampan har fasats ut ställs konsumenterna inför nya produkter som energilampor, LED-teknik, lågenergilampor. Det här skapar många frågetecken och det är kanske inte helt lätt att veta vad man ska köpa när man står där ute i butiken

Glödlampan gav oss inte bara ljus i hemmen, den drog onödigt mycket el. Genom EU-beslut har de fasats bort från marknaden och ersätts av energisnålare bättre belysningsteknik. Men det här ställer vissa krav på konsumenten att veta vad man ska köpa och hur man ska välja när man står ute i butiken. Möbelcenter i Oskarshamn är en av butikerna som möter osäkra kunder när det gäller belysning.

”Jag får många frågor om vilken belysning och vilka lampor man ska välja. Det råder en stor osäkerhet hos kunderna om hur de ska välja för att få den belysning man har behov av. ”, säger Peter Bramhag vid Möbelcenter i Oskarshamn. ”

Bland annat ger LED-tekniken ger stora möjligheter till att inreda med ljussättning och få ett anpassat ljus skräddarsytt för det behov som finns.

”Den nya tekniken är en djungel för den invigde.”, berättar Lena Eckerberg, projektledare vid Energikontor Sydost. ”Vi bestämde oss för att det behövs en informationsdag runt belysning, och bjuder in företag på eftermiddagen och privatpersoner på kvällen för att reda ut begreppen.”

Belysningsexperterna Johan Röklander, Igal Yaffe och Roger Gunnarsson föreläser om möjligheterna med dagens belysningsteknik – nu ska vi inte lampsätta utan ljussätta istället!

Faktaruta:

Belys hellre yta än rum och sektionera och styr belysningen.

Halogen sparar 30–50% energi jämfört med en glödlampa. Halogenlampan har en halogenfyllda kapsel som omsluter glödtråden. Idag finns halogenlampor som ser precis ut som de glödlampor de ersätter, inklusive kronljus. Har 2–3 gånger så lång livslängd som glödlampan.

Lågenergilampa sparar 75–80% energi jämfört med en glödlampa. Lågenergilampa när ett tunt lysrör som viks flera gånger, med eller utan hölje. Den drar i genomsnitt 75–80 procent mindre el än en glödlampa Dessutom håller den upp till tio gånger så länge.

LED sparar upp till 80% energi jämfört med en glödlampa. Lysdiodlampan, kallas LED-lampan, utvecklas snabbt. Förutspås att bli det mest energieffektiva belysningsalternativet. Håller upp till 25 gånger längre än en glödlampa. Innehåller inget kvicksilver. Ger stora möjligheter till innovativ ljussättning.

Föreläsning om ljus, belysning och ljussättning

27 april kl. 14:00-16.30

Ljussättning och belysning för företag/organisationer/industrier i både inomhus- och utomhusmiljöer

Föranmälan! www.energikontorsydost.se

Johan Röklander, WSP, Igal Yaffe, LED Energy och Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost, föreläser om:

Ljussättning eller lampsättning?

Hur bygger man ny energieffektiv belysningsteknik?

Hur väljer man rätt?

Goda råd om ljus och belysning för kommuner, affärer och företag

Information om regionala pågående och kommande belysningsprojekt samt nätverk i vår region

Frågestund och erfarenhetsutbyte

Ljussättning istället för lampsättning?

27 april, kl.18 – 19.30 i Nils Falks sal Forum, Oskarshamn

Gratis kvällsföreläsning för allmänheten

Johan Röklander ,WSP, Igal Yaffe, LED Energy och Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost föreläser om:

Ljussättning istället för lampsättning? – vad ska du som privatperson tänka på när du köper/installerar ny belysning?

Information och goda råd runt belysning och ljuskällor.

Vad är lumen, kelvin, lux för något…?

Goda råd och frågestund

För mer information, kontakta

Lena Eckerberg 0734-40 82 75, lena.eckerberg@energikontorsydost.se

eller

Roger Gunnarsson 070-620 83 05, roger.gunnarsson@energikontorsydost.se


Presskontakter

Johanna Wallin

Kommunikatör

johanna.wallin@energikontorsydost.se

   0709-21 60 56