Livets historia på jorden är full av ständigt pågående förändringar. I vår nya avdelning berättar vi om Jorden historia och livets utveckling för 3,8 miljarder år sedan fram till idag. Du får möta allt från uråldriga fossiler till spännande dinosaurieskelett. Men vi är inte ensamma. Jorden kryllar av olika livsformer. Välkommen att göra en evolutionär resa – från de första organismerna till framtidens insektsburgare. Utställningen invigs onsdag 27 maj.

Museet öppnar nu två nya avdelningar i de permanenta utställningarna. Den ena belyser livets historia, den andra handlar om olika ryggradslösa djur som lever på Jorden idag. Utställningen är upplagd efter teman som systematik, evolution och ekologi – men också människans relation till djuren.

En evolutionär upptäcktsresa

I utställningen går vi på upptäcktsfärd genom historien från livets uppkomst för 3,8 miljoner år sedan till våra dagar. På vägen möter vi fossil från exempelvis sabeltandstiger och fisködla, till skelettet av den växtätande Tuojuangosaurus, en bjässe på sju meter och fyra ton i vikt.

Myllrande mångfald

I den andra avdelningen kan du stifta bekantskap med ett myller av djur, några kanske du inte ens vet att de finns. Här finns världens farligaste djur, det mikroskopiska malariadjuret som dödar uppemot en miljon människor varje år. Du kan se svampdjur som pusslar ihop sig själva om man pressar dem genom en sil till småbitar. Men också de mest obehagliga maskparasiter och blodiglar.

Naturen är full av överraskningar

I utställningen finns också ett överflöd av Jordens mest framgångsrika varelser – leddjuren – och du kan titta på en mångfald av kräftdjur, spindlar och insekter. Här finns enorma humrar, japanska jättekrabbor, krabbor som klättrar i träd. I mikroskop kan du se på krypen du hittar hemma i skafferiet och titta på mönstret i en fjärilsvinge.

Får det lov att vara en insektsburgare?

I utställningen berättar vi också om den senaste forskningen, som bland annat visar att dinosaurier hade fjädrar och att visa av dem till och med kunde flyga. Men också om samtida fenomen som kommer ur relationen mellan människa och djur. Är du sugen på en insektsburgare? Det är lika bra du vänjer dig vid tanken, insekter kommer snart att vara en jätteresurs i matproduktionen.

Utställningen som mobilapp

Till utställningen finns också en app med filmer till din smarta mobil. Den innehåller fördjupningar med olika spår, som livets historia och djurens egna berättelser. Filmerna är producerade av Jonas Myrstrand, Studio Jox.

- I den nya delen av museets permanenta utställningar har vi försökt bevara och fördjupa museets atmosfär genom att gifta ihop äldre museiteknik med ny – som mobilapp, digitala mikroskop och filmer. Samtidigt rör det sig om en varsam uppdatering. Vi har pratat med våra besökare och tagit till oss om vilka värden som uppskattas. Så det är en utställning som är rik på föremål och berättelser där man kan upptäcka både livets historia och mångfald, säger Per Lekholm, som jobbat med utställningen.

Vernissage onsdag 27 maj

Välkommen på vernissagen när vi slår upp portarna till de nya avdelningarna på onsdag 27 maj, kl. 13. Invigningstalare är Matthias Obst från Göteborgs universitet och Perallan Orrbeck, ordförande i Västarvets styrelse. Under eftermiddagen kommer personal att finnas på plats och guida och svara på frågor, men också under helgen 30-31 maj.

- Vi är mycket glada att kunna öppna vår nya utställning och hoppas att våra besökare kommer upptäcka nya saker även vid återkommande besök, säger HP Dahlgren, chef på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

För frågor och mer information:

HP Dahlgren
Göteborgs Naturhistoriska Museum/Västarvet
Tfn: 010 441 42 35
E-post: hans.peter.dahlgren@vgregion.se

Per Lekholm
Göteborgs Naturhistoriska Museum/Västarvet
Tfn: 0705 374863
E-post: per.lekholm@vgregion.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23