Närhälsan vaccinerar just nu personer som är 50 år eller äldre. Kapaciteten är god och vaccinering utförs i hela regionen i både större och mindre vaccinationslokaler. Däremot innebär minskade vaccinleveranser kommande veckor att det främst är dos 2 som kommer att ges i närtid.

På flera orter samarbetar Närhälsan med gemensamma mottagningar för att få ett effektivt och smittsäkert flöde på lättillgängliga platser. Vaccin ges också på vårdcentraler eller i lokaler i nära anslutning till dessa. Totalt vaccinerar Närhälsan på cirka 40 olika ställen i Västra Götaland.

– Vi har en bra organisation på plats med hög kapacitet överallt i regionen. Vi är redo att växla upp så fort vi får vaccin, säger Monika Beiring (M), ordförande Styrelsen för Närhälsan.

Minskade vaccinleveranser

Under fas 1 till 3 har Närhälsan utfört över 327 000 vaccinationer mot covid-19, vilket är nära inpå hälften av det totala antalet givna vaccindoser i regionen. Kommande veckor minskar leveranserna avsevärt när det gäller dos 1 samtidigt som de externt upphandlade aktörerna har inlett sina vaccineringar med första dosen. För Närhälsans del innebär det att merparten av vaccinationerna som utförs kommer att vara dos 2. Prognosen framåt är att vaccinleveranserna med dos 1 kommer att öka från vecka 23 igen, vilket då ger fler bokningsbara tider.

Statsministern besökte Dalaberg vårdcentral

Under onsdagen gjorde Statsminister Stefan Löven (S) ett digitalt besök på Närhälsan Dalaberg vårdcentral. Anledningen till besöket är vårdcentralens framgångsrika arbete att söka upp svårnådda grupper för vaccinering. Området har stor andel utrikesfödda från olika delar av världen. På sina håll är viljan att vaccinera sig lägre bland vissa utrikesfödda grupper än svenskfödda. En bild som inte delas i Dalaberg. Vårdcentralen har tillsammans med trossamfund, kommunala verksamheter och privata aktörer lyckats bygga upp ett förtroende i området genom att vara synliga och kunna möta invånarna på olika språk med information om vaccineringen. Det har resulterat i att de flesta har valt att vaccinera sig.

Länk

Kontakt

Monika Beiring (M)
ordförande Styrelsen för Närhälsan
mobil: 0730-51 06 26
e-post: monika.beiring@vgregion.se


Närhälsan är en av landets största aktörer inom primärvård med hundratals vårdcentraler, barnavårdscentraler, jourcentraler, närakuter och rehabmottagningar i Västra Götaland. Med drygt 5 400 medarbetare finns vi nära invånarna i Västra Götaland, och gör skillnad för deras liv och hälsa.

Presskontakter

Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

   0722-015549