På söndag infaller FN:s Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning. Angereds närsjukhus uppmärksammar dagen måndag den 7 februari med föreläsningar för både vårdpersonal och allmänhet.

Under dagen kommer det att vara flera föreläsningar för olika grupper inom vården med fokus på frågeställningarna:

  • Hur kan vi bli bättre på att uppmärksamma flickor och kvinnor som utsatts eller misstänks ha utsatts för könsstympning?
  • Hur kan vi göra för att lyfta ämnet och prata mer om kvinnlig könsstympning?

På kvällen bjuds intresserad allmänhet in till en kort, kostnadsfri föreläsning med efterföljande workshop på temat Hur kan vi få stopp på kvinnlig könsstympning?

På kvällseventet medverkar Idil och Hela blomman. Idil kämpar för att flickor som har sitt ursprung i länder där traditionen är vanlig ska slippa utsättas och få rätt vård och stöd. Hela blomman är en ideell förening av ungdomar för ungdomar. De arbetar på olika sätt för att öka medvetenheten om ämnet i samhället.

Under veckan har även personal från vulvamottagningen vid Angereds närsjukhus haft lunchföreläsning för medarbetare inom förvaltningen Sjukhusen i väster, där Angereds närsjukhus ingår. Där har de berättat om kvinnlig könsstympning, dess hälsokonsekvenser och om den vård som vulvamottagningen kan erbjuda, samt gett tips på hur man kan upptäcka och hjälpa de drabbade flickorna och kvinnorna.

Måndagens föreläsningar hålls i samarbete med Göteborgs stad socialförvaltning Nordost, ungdomsmottagningen i Angered, Idil och Hela blomman

Föreläsning den 7 februari kl 17.00-19.30 via Zoom: https://zoom.us/j/98011547215
Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs.

 

Vid frågor och för mer information, kontakta:

Lisa Granhed, vårdenhetschef gynekologi, Angereds närsjukhus
Tel: 0700-81 69 66
E-post: lisa.granhed@vgregion.se

 

Angereds närsjukhus är ett modernt sjukhus som erbjuder specialistvård och är beläget i centrum Angered, nära till de boende i Nordost. Närsjukhus ingår i förvaltningen Sjukhusen i väster tillsammans med Alingsås lasarett, Frölunda specialistsjukhus/Högsbo närsjukhus och Kungälvs sjukhus. Sjukhusen i väster är en del av Västra Götalandsregionen.

Presskontakter

Josefina Brattö

Pressansvarig kommunikatör

josefina.bratto@vgregion.se

010-473 91 99

Anette Palle

Kommunikationschef

   072-1787188