Efter två års väntan är det äntligen dags för Hanami igen! När körsbärsträden blommar firar vi våren med en stor körsbärspicknick, precis som i Japan.

Det är sjunde året som Botaniska bjuder in till den populära Hanamin. 2014 var första året och två gick förlorade till pandemin. Två olika Japanska ambassadörer har invigt tillställningen genom åren och på söndag 24 april är det dags igen. Noke Masaki heter Japans nuvarande ambassadör i Sverige och det blir han som hälsar alla välkomna innan vi tradionsenligt släpper ut Botaniskas koi fiskar i Spegeldammen.

Hanami (花見 på japanska, att beskåda blommor) är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan och äger rum då körsbärsträden blommar.  Blomningstiden varar bara några dagar. Den kortlivade körsbärsblomman ses som en symbol för och påminnelse om det korta och vackra men förgängliga livet. Den har dyrkats sedan urminnes tider och är Japans inofficiella nationalblomma. Under hanamin samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick

I Botaniska pågår Hanamin kl 11 - 15 söndag 24 april. Här finns någonting för alla i familjen. Hanamin är populär och som mest har 18 000 personer roat sig i trädgården under körsbärsträden.

Origami, ansiktsmålning, kamsportuppvisning, japansk dans, musik, teprovning, bonsaiutställning, ikebana är bar några roliga saker som händer. Så ta med familj och vänner och en picknick korg, eller köp något i Botaniska Paviljongen eller hos någon av de gästande foodtrucksen.

Nytt för i år är att du kan hyra en kimono på plats och får hjälp att ta på den, vilket är en konst i sig.

Programmet hittar du här

Följ gärna evenemanget på Botaniskas Facebooksida

Kontakta undetetcknad för fler bilder eller om du vill intervjua någon av de som deltar i programmet.

Ämnen

Trädgård

Taggar

hanami

Presskontakter

Agneta Green

Kommunikatör

agneta.green@vgregion.se

+46707408019