Hösten 2019 startade en storsatsning på kultur på Kosteröarna, och det första rejäla kulturevenemanget någonsin – under lågsäsong. Sista helgen i oktober är det dags för andra upplagan av Konst- och musikfest på Koster, naturligtvis corona-anpassad och med någonting för alla.

Satsningen på kultur på Koster är nu inne på sitt andra år. Många samarbetar kring att skapa en levande miljö på öarna året om, där konst- och kulturupplevelser ska bidra. Under hösten har Koster även haft besök av flera musikresidens, som jobbat i inspirerande miljö.

– Nytt för i år är att vi har ett cirkusresidens, där två artister får stipendier för att träna på Sydkoster under veckan innan Konst- och musikfesten. På höstlovet håller de cirkusskola för höstlovslediga barn. På lördagen blir det cirkusföreställning och work in progress på Kosters Sportklubb, KSK, säger Maja Fredriksson, producent på Förvaltningen för kulturutveckling, som har arbetat med Kulturhösten tillsammans med en rad aktörer, men i synnerhet med de lokala projektledarna Erik Johansson och Putte Johander samt Mathilda Freij på Naturum.

Bland höjdpunkterna i programmet hittar vi internationella gäster från Frontside, Gothenburg International Chamber Music Festival, som presenterar guldkorn ur festivalens kritikerrosade program med temat "Österut”. Göteborgsbaserade pop-gruppen NANGA som varit residensmusiker på Koster hösten 2020 spelar i Kosters kyrka. I programmet presenteras också en rad lokala musiker och konstnärer som Malin Engström, Peter Uhr, Bluesbury, Doggerland, Thomas Flodin och Dan Lindén. Publiken kan även delta i aktiviteter, här finns både målarverkstad och tangokurs.

– Vi är superstolta över programmet även i år! Något som är särskilt roligt är när en satsning här hos oss kan spridas vidare i regionen. Ett exempel är Johannes Bergmarks workshop i ljudskulptur som sker på naturum tillsammans med alla som vill vara med. Den kommer att bli en vandringsutställning som går vidare till naturum Hornborgasjön och naturum Vänerskärgården. Det känns fint att vi skapar ringar på vattnet, säger Maja Fredriksson.

Naturligtvis har arrangörerna corona-anpassat årets arrangemang. De följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har spridit ut programmet över två dagar. Många av programpunkterna går flera gånger så att publiken får plats utan att behöva trängas.

– Alla ska kunna känna sig trygga och säkra, och vi hoppas så klart att många vill komma ut till Koster, och fira Konst- och musikfest med oss! säger Maja Fredriksson.

Konst- och musikfesten på Koster sker fredagen 30 oktober och lördagen 31 oktober med start kl 9.00 och program fram till kl 22.00.

Fullständigt program och anmälan till de olika programpunkterna hittar du på www.kulturivast.se/koster2020

Konst- och musikfesten arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling, VGR i samarbete med Kosters Samhällsförening, naturum, Kosterhavet (Länsstyrelsen) med stöd av Västra Götalandsregionen, Thordénstiftelsen, Strömstads Kommun och Kosterstiftelsen i samarbete med lokala aktörer, föreningar och näringsliv på Koster

Kontakt

Maja-Karin Fredriksson, producent, Förvaltningen för kulturutveckling
maja-karin.fredriksson@vgregion.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23