Det är inte bara en person utan också en kulturgärning och ett helt samhälle som prisas i år. När Kjell Svensson fick uppdraget att skapa ett Glasets Hus formade han inte bara ett industrihistoriskt besöksmål – hela Limmared återfick sin framtidstro.

Kjell Svensson Fotograf/Källa: Västra Götalandsregionen

Glasets Hus i Limmared, beläget i Tranemo kommun är dessutom en plats med anor. Det är Sveriges äldsta glasbruk, grundat 1740. I dag består glasbruket som fortfarande är i drift även av ett museum, utställningsverksamhet, restaurang, konferensanläggning och en äventyrslekpark. Allt är Kjell Svenssons och invånarna i Limmareds förtjänst. 

Kjell Svensson, du har fått Västra Götalandsregionens kulturpris för ditt arbete med att bygga upp Glasets Hus i Limmared, grattis! 
– Tack, det känns om inte omtumlande så väldigt överraskande. Samtidigt tycker jag inte att det är fel att få ett erkännande eftersom jag har vigt drygt tio år av mitt liv till detta. 

Berätta om bakgrunden till att du inledde arbetet med Glasets Hus.
– Limmared var ju en tätort dit man reste. Här fanns allt; tågförbindelse, det stora glasbruket och all tänkbar service. Sedan hände någonting i början av 70-talet: efter kommunreformen var Limmared inte längre en centralort och det gick sakta men säkert bakåt. Så 2010, när jag kom in i bilden, fanns det endast en matvarubutik kvar vid sidan av några antikaffärer. Vid det tillfället hade jag pensionerats som vd för Limmareds glasbruk och blev tillfrågad om jag kunde komma med någon idé om hur vi skulle kunna få Limmared på fötter.

– Så jag tackade ja. `Jag kan ju ge det ett halvår´, tänkte jag. Jag fick ihop en fantastisk projektgrupp med representanter från museivärlden till lokalsamhället. Sex månader senare presenterade vi en idé om Glasets Hus på ett möte. Vi trodde att det skulle komma 20 personer – men det kom 600. Vi hade träffat mitt i prick.

Glasets Hus fick Limmared på fötter - Kjell Svensson prisas - VGRfokus - Dina nyheter från Västra Götalandsregionen

Motivering
Glas är formbart och förnybart – precis som samhället. När Kjell Svensson fick uppdraget att skapa ett Glasets Hus formade han inte bara ett industrihistoriskt besöksmål – hela Limmared återfick sin framtidstro. Genom hans gärning har unga på några år växt från tonåringar till kökschefer och engagemanget fortsätter att glöda i femtonhundra grader. Alltid tro på det omöjliga, säger Alice i Spegellandet och hon har äntligen funnit sin like i Kjell Svensson, i glaslandet Limmared!

Glasets Hus
Limmareds glasbruk grundades 1740 och är Sveriges äldsta glasbruk i drift. Bruket tillverkar dagligen omkring 1,5 miljoner burkar och flaskor för sprit, livsmedel och medicin.

Glasets Hus invigdes 2012 och innehåller ett glasmuseum med föremål från brukets snart 300-åriga historia. Man kan också ta del av glasproduktionen och själv pröva på att blåsa glas. I huset finns restaurang och konferensmöjligheter. Museet producerar sex utställningar per år. En jubileumsutställning med över ettusen bilder från de första tio åren öppnar den 25 maj 2022.  Glasets Hus – Ett Upplevelsernas Hus (glasetshuslimmared.se)

Kjell Svensson
Kjell Svensson är född 1945. Han arbetade som lärare i fyra år innan han började på Limmareds glasbruk som han sedan var trogen från 24 års ålder – som arbetsledare, personalchef, produktionschef, platschef och vd. Fostrad i idrottsvärlden och har spelat allsvensk fotboll – inte oväntat i Elfsborg! 

Västra Götalandsregionens kulturpris
Västra Götalandsregionens kulturpris ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma. Prissumman är på 150 000 kronor. Priset delas ut sedan 2004 och bland tidigare mottagare finns bland andra dramatikern Carin Mannheimer, konstnärerna Arne Isacsson och Carolina Falkholt, musikern Håkan Hellström, folkbildaren Jan Ling, poeten Lina Ekdahl, fotografen Hasse Persson samt filmarna Erik Hemmendorff och Ruben Östlund.

Kontakter

Kjell Svensson, 0705-427355

Conny Brännberg, ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, 0703-410565

Ylva Gustafsson regionutvecklare, Västra Götalandsregionen 0709-747122

Presskontakt Tina Hedegaard 0735-734758

 

 


Presskontakter

Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Ingrid Lord

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se