Nu drar årets upplaga av Sommarboken igång på bibliotek över hela Sverige. Det läsfrämjande biblioteksprojektet har i år temat Ut i det vilda och årets ambassadör är den naturälskande programledaren Jonas Leksell.

Västra Götalandsregionens biblioteksprojekt Sommarboken har som mål att tillsammans med anslutna bibliotek i hela landet uppmuntra barn till lustfylld och kravlös sommarlovsläsning. Lättade restriktioner och vaccin på gång men mycket talar för att det även i år blir många träffar och aktiviteter som får flytta utanför bibliotekets väggar.

Det händer massor på Sommarboksbiblioteken runt om i Sverige och mestadels är det utomhus. Det skapas böcker, skickas ut fröer, det görs konst och mandalas i naturen. Det sker författarbesök, skrivs texter och dikter. Det filmas, pratas böcker, ges boktips, spelas rollspel och lajvas och mycket mycket mer! Säger projektledaren Katarina Larson.

Vild läsbonanza
Programledaren Jonas Leksell, bland annat aktuell med Barnmorgon i P4, kommer ta täten ut i det vilda och guida lässugna barn genom kluringar, pyssel, lästips och spännande uppdrag. Att han är förtjust i natur och läsning är såklart ingen nackdel.

Jag är en stor anhängare av sommarläsning. När man äntligen har tid från skolan eller jobbet, och bara kan slappa med en bok är en favoritsysselsättning. Och tänk om jag skulle kunna få fler att upptäcka detta härliga, vilken grej det skulle va! Tänk att sitta i skuggan och läsa tills man somnar. Mitt på dan! Underbart. Berättar Jonas.

Att läsa utomhus är alltså något du slår ett slag för?
Alltså jag är ganska mycket utomhus. Och när jag trivs som allra bäst i skogen eller vid en älv så tar jag fram en bok och läser ett kapitel. Det är alltså inte så att det blir extra härligt för att jag läser, utan när det är extra härligt så läser jag. Det blir som att jag blir kvar i känslan när jag tar fram min bok. Känslan räcker längre. Testa du också! Avslutar Jonas.

-------------

Om Sommarboken
Sommarboken är ett nationellt läsfrämjande biblioteksprojekt som drivs av Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling. Projektet riktar sig till barn mellan 8 och 12 år och har olika teman och lyfter olika metoder varje år. 2021 års tema är Ut i det vilda och metoden är digitalt läsfrämjande.

Sommarbokenkampanjen 2021 pågår mellan den 14 juni – 30 augusti, med lokala avvikelser.

Lista med samtliga anslutna bibliotek, material och filmer med Jonas Leksell finns på sommarboken.se.


Kontakt
Katarina Larson
Projektledare för Sommarboken,
Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling
070 082 27 79
katarina.larson@vgregion.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23