Nyfiken på professor Birgitta Almgrens forskning, med hjälp av tillgången till Säpos arkiv, om svenskarna som agerade för Stasi i Sverige under Kalla kriget? Eller miljöforskningen vid Södertörns högskola i det internationella projektet Riskgov? Eller de senaste disputationerna vid högskolan? Välkommen till Forskardagen på Södertörns högskola den 4 maj kl 13-17!

På Södertörns högskola pågår många spännande forskningsprojekt. Nu har du under en spännande eftermiddag möjlighet att få inblick i omtalade projekt som pågår just nu och flera aktuella doktorsavhandlingar genom korta, populärvetenskapliga presentationer.
Vid årets Forskardag presenterar fem nydisputerade doktorer sina avhandlingar i statsvetenskap, filosofi, historia och etnologi. Professor Birgitta Almgren berättar om sin forskning om Stasi, Säpo och Sverige under kalla kriget. Hon har fått tillgång till Säkerhetspolisens arkiv med de Stasidokument som visar vilka svenskar som spionerade för DDR i Sverige. Docent Michael Gilek berättar om Östersjöns miljö och förvaltning och det internationella projektet RISKGOV.

När? Onsdagen den 4 maj klockan 13.00 -  17.00

Var? Lokal MA636, Södertörns högskola, Alfred Nobels allé 7 i Flemingsberg

13.00 – 14.10

Moira von Wright, rektor vid Södertörns högskola, hälsar välkommen

Hur får Östersjön en hållbar förvaltning? Michael Gilek, docent i miljövetenskap och forskningsledare vid CBEES, berättar om Östersjöns miljö och förvaltning och det internationella projektet RISKGOV.

Makt beror på mottagare: Barbara Kunz, doktor i statsvetenskap, berättar om hur USA har olika möjlighet att utöva makt i olika länder, beroende på om det andra landet räknas som "vän", "icke-vän" eller obestämt.

14.10 - 14.30 Paus med kaffe

14.30 – 15.40

Icke-identitet och det utopiska i Adornos filosofi: Anders Bartonek, doktor i filosofi, berättar att icke-identiska fenomen möjliggör grundläggande samhällsförändringar, de möjliggör det utopiska.

Levinas och det mänskliga: Carl Cederberg, doktor i filosofi, visar att frågan om humanismen fortfarande är högst aktuell, både vetenskapligt och politiskt.

Postgång på växlande villkor: Magnus Linnarsson, doktor i historia, talar om det svenska postväsendets organisation under stormaktstiden.

15.40 - 16.00 Paus med kaffe

16.00 – 17.00

Östtysk identitet efter murens fall: Sofi Gerber, doktor i etnologi, talar om vad som händer med människors identiteter när de från en dag till en annan ställs inför nya villkor på livets alla områden.

Ordens magi. Stasi, Säpo och svenskarna under kalla kriget: Birgitta Almgren, professor i tyska vid CBEES, berättar om sitt forskningsprojekt som handlar om kalla krigets retorik, om öppna och stängda arkiv, om tystnad och förtigande.

Moderator: Ann-Cathrine Jungar, studierektor BEEGS och docent i statsvetenskap

Välkommen att delta hela eller delar av eftermiddagen! Ingen föranmälan krävs, fri entré!

Läs om varje programpunkt!

För mer information: www.sh.se/forskardag.

Kontakt
Eleonor Björkman, informatör Södertörns högskola:
08-608 50 62, 070-286 13 32, eleonor.bjorkman@sh.se

Presskontakter

Kenneth Wall

Kommunikationschef

kenneth.wall@sh.se

   072-5157772

Sofie Ros

Kommunikatör

sofie.ros@sh.se

   070-5136331

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

   0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876