Reko närmar sig med stormsteg och vi ser fram emot en fantastisk helg för alla som är genuint intresserade av hantverk och hållbarhet. Vi erbjuder ett hundratal aktiviteter! Förgyll besöket genom att åka den vackra turen mellan Floda centrum och bryggan med elslupen Säfvelången II. Väl på plats kan du ta del av vårt rika utbud av demonstrationer, föreläsningar och smakupplevelser.Vill du vara en av de lyckliga trettio personerna som får uppleva Out in the field, en flerrätters middag i det gröna, med White Guide-prisade Garveriet i Floda? Passa på att förboka din plats inför lördagen kl. 13!
Lär dig laga och sy om dina kläder, mura med hampakalk eller med sten, tävla i att slå med lie eller delta i Skeduppropet genom att göra din egen sked. Se skulptören Matilda Haggärdes bygga in sig i en lerkokong och lyssna till Ulla Skoog och Stephan Fickler från P1:s Husesyn. Gå på bakluckeloppis och handla i Emmaus Björkås pop up-butik.
Andra höjdpunkter är Emma Dahlqvists master class med fokus på näverslöjd och raketugnskursen med danske Lars Keller.

Under helgen erbjuds dessutom visningar på museet, slottet och smidesutställningen 800 grader samt guidade tapetvisning på Nääs slott.

Låt smaklökarna gå på festival

Matts Johansson som driver Garveriet håller en föreläsning om mat med det hållbara, lokala och småskaliga som utgångspunkt. Jernbruket och Garveriet serverar en trerätters, bokningsbar lunch enligt konceptet Out in the field. För den hungrige kommer det finnas fler alternativ.

Slöjd & Byggnadsvård

Huvudarrangör av Reko på Nääs är Västarvet, Slöjd & Byggnadsvård, som vill skapa en långsiktig mötesplats för professionella och amatörer inom traditionella hantverk i samverkan med August Abrahamsons stiftelse på Nääs och Garveriet i Floda. För att utveckla festivalen har vi tagit hjälp av bland annat Göteborg & Co, Lerums kommun och andra regionala och privata aktörer.

För den som vill stanna hela helgen finns boendemöjligheter på bland andra Nääs fabriker eller i eget tält och husbil på Nääs-området.

Kunskapscentret Slöjd & Byggnadsvård ligger på festivalområdet med byggnadsminnesmärkta hus. Där finns byggnadsvårds- och slöjdutställningar, bibliotek och en butik där man kan handla det man behöver för att hantverka hållbart. Den kunniga personalen finns till hands för rådgivning.

Mer information

Se hela programmet på www.slojdochbyggnadsvard.se/reko 

Inträdet är gratis men parkeringen kostar så åk gärna kollektivt eller cykla.
Alla workshops kan förbokas och de med avgift förbetalas.

Kontaktpersoner 

Lisa Molander, 070 - 381 83 90 lisa.molander@vgregion.se
Tobias Havaas, 070 - 662 68 05 tobias.havaas@vgregion.se
Ulrika Lindh, 073 - 554 44 74 ulrika.a.lindh@vgregion.se

NÄR VAR HUR

Datum: 25–26 maj
Tid:  Lördag & söndag kl. 11-17
Plats: Nääs Seminarieområde
Inträde: Gratis
Parkering: 50 kr/dag
Kollektivtrafik: Åk buss till hållplats Lilla Nääs och promenera till festivalområdet (ca 20 min). Åk tåg till Floda och promenera/cykla till festivalområdet (30 min/10 min).
Arrangör: Slöjd & Byggnadsvård och Västarvet, en del av Västra Götalandsregionen. 

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Medarrangör är August Abrahamsons Stiftelse och Garveriet.

Samverkansparter är bland andra: Föreningen Stolpverk Norden, Lerbyggeföreningen, Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Lerums kommun, Emmaus Björkå, Hantverksskolorna Dacapo och Tibro Hantverksakademi, Linoljeföreningen med flera småföretagare.

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23