Nu samarbetar Västarvet och Närhälsan för att ge besökare på mottagningar en historisk upplevelse. Det handlar om digitala utställningar med hundratals historiska fotografier som från och med juni visas på Närhälsans väntrumsskärmar runt om i Västra Götalandsregionen. Bildspelen beskriver allt från fritidsliv och föräldraskap till fabriksvardag, och målet är att göra kulturarvet tillgängligt för fler.

Lekande barn i 60-talets Vänersborg. Baddräkter från förr på Bohusläns klippor. Tändsticksfabriken i Tidaholm. Allt det här är exempel på vad besökaren kommer att kunna uppleva i väntrum runt om i Västra Götaland från och med juni månad.

Under rubriken Varje bild – en berättelse har Västarvet har tagit fram sex olika digitala utställningar:

  • Att vara barn. Bildspel som berättar om hur det var att vara liten förr – lek och spel, kläder, skola och familjeliv.

  • Från bandyderby till ålfiske. Allt var inte slit och möda. Fotografier som visar sport och fritid framför allt under 1900-talet.

  • Före Facebook – fabrikerna som formade framtiden. Om industrin i Västra Götaland från 1800-talet och framåt.

  • Mera räkor - Bohusfiskare i bilder. Yrkesfiskarnas vardag genom tiderna.

  • Jorden, skogen, livet. Lantbruket, skogsbruket och landskapet har förändrats radikalt de senaste 200 åren. Fotografier som berättar om dessa förändringar i Västra Götaland.

  • Bygga båt och packa sill. Om industrin i Bohuslän.

Tanken är att Västra Götalands kulturarv ska komma närmare människorna som bor här. Varje fotografi har sin egen historia att berätta och det ger möjlighet att se samhällets förändringar över tid.

- Jag tror att det blir kul för de lite äldre patienterna som kan känna igen sig i bilderna, och för de lite yngre som jag, som inte var med på den tiden. Det ser väldigt annorlunda ut mot idag och jag är nyfiken till exempel på att se deras kläder, säger Therese Odenhage, kanslist på Närhälsan Eriksberg rehabmottagning, där ett av bildspelen testats inför lanseringen.

Bildspelen är en del av projektet Kultur och hälsa; ett samarbete mellan Västarvet och Närhälsan där målet är att ge dem som besöker en mottagning ett mervärde.

– Västarvet och Närhälsan är två förvaltningar inom regionen som båda vill bidra till det goda livet för regionens invånare, och det innebär såväl god hälsa som rika upplevelser. Samarbetet ger också tillfälle för fler att ta del av den fantastiska skatt av fotografier som finns i museernas samlingar, säger Västarvets förvaltningschef Marianne Dahlquist.

– Forskning visar att kultur har en positiv effekt på hälsan. I Närhälsan är vi måna om våra patienters hälsa och samarbetet med Västarvet är en möjlighet att ge våra besökare en unik och trevlig upplevelse i väntrummet. Vi tror att utställningen kan väcka tankar och minnen och hoppas att både besökarna och personalen som får ta del av utställningen ska bli inspirerade med positiva känslor och kanske ett nytt intresse för vårt kulturarv, säger Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör Närhälsan.

Bilderna kommer dels från Västarvets digitala samlingar, och dels från Alingsås museum, Bohusläns museum, Tidaholms museum och Ulricehamns museum.

Vill du se bildspelen? Gå in på www.vastarvet.se/bilderberattar!


Kontaktpersoner:

Närhälsan: Mari Loewen, kommunikatör

0706-29 74 09, mari.loewen@vgregion.se


Västarvet: Anders M Nilsson, utvecklare

0704-816764, anders.m.nilsson@vgregion.se

 


Presskontakter

Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

   0722-015549