Sjöpungsodling, vågkraftsexperiment och supermaten tång. Våra hav bjuder på mängder av möjligheter och det är också temat för vårens föreläsningsserie på Göteborgs naturhistoriska museum. Redan i morgon kväll är det dags för första numret: Kosterhavet - både för natur och människa. 

Se möjligheter istället för hinder brukar man ju säga, och i nya föreläsningsserien Havets möjligheter är planen att göra just det. Totalt består serien av fyra delar där olika föreläsare delar med sig av sin expertis och sina infallsvinklar på ämnet. Föreläsningarna är ett samarrangemang med Havsnätverket Väst, en lokal undergrupp till Naturskyddsföreningens nationella havsnätverk med fokus på västkusten. 

Del 1: Kosterhavet - både för natur och människa

Torsdag 26 januari, klockan 18.00 - 19:00

Anita Tullrot är marin naturvårdsförvaltare i Kosterhavets nationalpark. I föreläsningen får vi följa med i hennes bilder och berättelser om Kosterhavet och om hur nationalparken kan vara en tillgång och möjlighet för oss på olika sätt.

I Kosterhavets nationalpark lever omkring 12 000 arter, varav ungefär hälften lever under ytan och hälften på land. Nationalparken invigdes 2009 och är sedan dess Sveriges enda marina nationalpark. Området nyttjas varsamt med både naturens och människans bästa i fokus - allt för att bevara den unika miljö som hittas i Kosterhavet och skärgården.

Totalt är Kosterhavets nationalpark nära 400 kvadratkilometer stor och den ligger granne med den norska systerparken Ytre Hvaler. Tillsammans utgör de ett värdefullt havsområde med ett starkt naturskydd.

Kommande föreläsningar

Lördag 25 februari kl. 14.00: Tång - havets superfood
Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson från tångföretaget Catxalot berättar om varför svensk tång är det klimatsmartaste och mest lättplockade du kan tänka dig och hur de fick några av Sveriges stjärnkockar att hålla med.

Torsdag 16 mars kl. 18.00: Sjöpungsodling - en nyckel till förnyelsebar energi
Olle Stenberg, vd för Marin Biogas i Mölndal, berättar om företagets sjöpungsodling - ett effektivt sätt att minska övergödningen i havet och samtidigt producera förnyelsebar energi och ekologisk gödning ur ett renare hav.

Torsdag 20 april kl. 18.00: Jakten på hållbar energi - ett vågkraftsexperiment på västkusten
Jens Engström, forskare inom vågkraft vid Uppsala universitet, berättar om det projekt hans forskargrupp driver. Han visar vågkraftens historik och de utmaningar som den står inför.

Mer information om föreläsningarna kommer på www.gnm.se.

Föreläsningarna är gratis. Vuxna över 25 år behöver ett årskort (40 kr).

Välkommen!

För mer information och vid frågor, kontakta

Marie Johansson
programansvarig 
Göteborgs naturhistoriska museum
070-082 50 42
marie.eva.johansson@vgregion.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23