Mellan 18-23 juli förvandlas bronsåldersgården på Vitlycke museum till en forntida hantverksgård med hantverkare i tidsenliga kläder som gjuter, syr, väver och bränner. Besökare kan få ströva runt bland tälten och verkstäderna och genom ljuden och dofterna känna historiens vingslag.

Hantverkslägret på Vitlycke museum Fotograf/Källa: Föreningen Hantverkslägret

Det här är andra gången som föreningen Hantverkslägret valt att ha sitt läger på Vitlycke museum. Föreningen har under drygt två decennier arbetat för att öka intresset och förståelsen för historia genom att med forskning och prakt återskapa forntida teknik, hantverk och konst.

– Vi på Vitlycke museum är förstås väldigt glada över att Hantverkslägret vill komma tillbaka till oss. Trots att mycket av deltagarnas klädsel, bostäder och annat är betydligt mer sentida än våra hällristningar så användes många av hantverksteknikerna redan under bronsåldern, säger Fredrika Almqvist, programproducent på Vitlycke museum.

Hantverkarna som både bor, äter och arbetar i lägret under hela veckan brinner för att dela med sig av kunskapen kring forntida hantverk och berättar gärna mer och visar vad de håller på med. Här kan besökarna få se och lära sig om vikingatida och tidigmedeltida hantverk och vardagsliv. Föreningens medlemmar visar och berättar om textila hantverk som växtfärgning och nålbindning, trähantverk och järnsmide och många andra historiska tekniker. 

– Vi älskar att slöjda, att lära oss mer tillsammans. För oss är Hantverkslägret en underbar resa till lägereldarnas och sagornas tid där vi, i goda vänners lag, får ägna oss åt hantverket på heltid. Föreningen vill gärna besöka vackra platser med historisk kontext, som ger oss känslan av att förflyttas bakåt i tiden. Vitlycke är en sådan härlig, spännande plats som verkligen ger oss rätt känsla, säger Lena Elfving Nixon, medlem i föreningen Hantverkslägret.

Evenemanget är ett samarbete mellan Vitlycke museum och Hantverkslägret.
 

Kontakt:

Fredrika Almqvist
Programproducent, Vitlycke museum
Telefon: 072-141 89 02
Växel: 010-441 00 00
fredrika.almqvist@vgregion.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23