Flera vårdcentraler meddelar att de får många samtal av personer med milda symptom som vill boka tid för Covid-19-provtagning. Det riskerar att personer med mer akuta åkommor som måste komma i kontakt med vårdcentralen inte kommer fram. Närhälsan vädjar nu till alla med milda symptom att ha tålamod och i första hand använda e-tjänster istället för att ringa. 

Västra Götalandsregionen beslutade i veckan att minska provtagningen av Covid-19 med 25 procent för att labben ska hinna med att analysera. Det innebär färre bokningsbara tider och högre tryck på de som finns tillgängliga. Många som inte lyckas hitta en tid väljer att ringa runt bland vårdcentralerna i jakt på en, vilket skapar långa telefonköer. Det kan få undanträngningseffekter då personer som verkligen behöver komma i konakt med vårdcentralen inte lyckas. 

Gör så här 

Har du milda symptom så ska du vänta hemma. Kvarstår symptomen efter 24 timmar gå in på din vårdcentrals webbplats för att ta reda på vad som gäller för provtagning och tidsbokning. Många vårdcentraler använder e-tjänster för provtagning och lägger upp nya tider varje dag. Hittar du ingen tid så kika igen nästkommande dag.  

Tillfällig dipp 

Vårdcentralerna jobbar på så gott de kan med provtagning och influensavaccination jämte ordinarie vård. Den här veckan är ansträngd och därför hoppas man på högre tålamod hos vårdsökande. Västra Götalandsregionen jobbar för att kunna öka analyskapaciteten i labben. I takt med att analyskapaciteten ökar kan också fler provtagningstider erbjudas på vårdcentralerna.  

Kontakt 
Monica Radeberg, Samordnande chefläkare Närhälsan 
Mobil: 070 – 954 43 74, E-post: monica.radeberg@vgregion.se 

Närhälsan är en av landets största aktörer inom primärvård. Med hundratals vårdcentraler, barnavårdscentraler och rehabmottagningar i Västra Götaland och 5 300 medarbetare finns vi nära invånarna i Västra Götaland, och gör skillnad för deras liv och hälsa. Västra Götaland är en region med 1,6 miljoner invånare och 130 olika nationaliteter.

Presskontakter

Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

   0722-015549