Tove Styrke, Jenny Wilson, Lilla Namo och Kent är några av artisterna som kan ses när Filmarkivet.se lyfter fram musikvideon som konstform. Bakom de grammisvinnande videorna står regissörer som Joanna Nordahl, Christian Larson, Saga Berlin och snart bioaktuella Johannes Nyholm.

Bild från Sway med Tove Styrke. Fotograf/Källa: Sony Music

Under 1980- och 1990-talen blomstrade musikvideon. I Sverige sammanföll premiären av MTV Europe med tv-monopolets fall, och den nya musikkanalen blev ett spännande fönster ut mot en skön ny värld. Den svenska motsvarigheten ZTV kom att bli en viktig plantskola för regissörer och blivande världsnamn som Jonas Åkerlund och Johan Renck. Idag har musikvideon fått en ny guldålder, men visningen har flyttat från tv-apparater till YouTube, Spotify, Apple och Facebook. Budgetarna för de flesta musikvideor är numera en bråkdel av vad de varit men spridningen är större än någonsin.

Nu lyfter Filmarkivet.se fram musikvideon som konstform, och har samlat några av de mest egensinniga och stilbildande musikvideor som gjorts i Sverige. Samlingen är kuraterad av Wanda Bendjelloul och introduceras av musikjournalisten Jan Gradvall.

– För regissörer är musikvideor en kreativ frizon. Allt kompromissande man tvingas till i spelfilmer slipper man här. Experimenterande för experimenterandets skull uppmuntras. Att idéerna nästan alltid är större än budgeten bidrar också till en energi som fortsätter göra konstformen så vital, säger Jan Gradvall.

Imorgon torsdag 7 februari går årets Grammisgala av stapeln, och många av videorna på Filmarkivet.se har tidigare vunnit eller blivit nominerade till Årets musikvideo. Här är ett urval:

Tove Styrke  Sway  
Sway har chansen att plocka hem Årets musikvideo på Grammisgalan imorgon. Regissören, manusförfattaren och reklamfilmaren Joanna Nordahl är också representerad med två andra videor: mardrömslika Nothing But a Heartbeat av Say Lou Lou (Årets musikvideo på Grammisgalan 2016) och Vi är för alltid där barn sjunger och agerar cheerleaders till Kents musik.

Olsson – 
Spanske modellen Tico dansar i röken från grillen i artisten Christian Olssons barndomshem i Lerum, tills olyckan är framme och videon tar en tvär vändning till Allingsås sjukhus. Utsedd till Årets musikvideo på Grammisgalan 2018. Regissören Filip Nilsson, aktuell med den omtalade videon Heavy Metal till det franska electrobandet Justice, står också bakom den vidunderliga kärlekshistorian mellan människa och yeti i Amasons I Want to Know What Love Is (nominerad till Årets musikvideo 2017).

Jenny Wilson  Autobiography
Daniel Wirtbergs suggestiva kortfilm blev Årets musikvideo på Grammisgalan 2014. På Filmarkivet.se finns också Jenny Wilsons popklassiker Let My Shoes Lead Me Forward, en lekfull stop motion-video regisserad av Guldbaggebelönade Johannes Nyholm, under våren bioaktuell med nya långfilmen Koko-di Koko-da.

Lilla Namo – Ny bil  
Fiktion blandas med gatuscener filmade i Kurdistan i en video regisserad av Saga Berlin, konstnären och fotografen bakom Niceguzz.

Sigur Rós – Valtari
Ett dansnummer för två i öde industrilokal med koreografi av belgiska stjärnskottet Sidi Larbi Cherkaoui. Reklamfilmaren, regissören och klipparen Christian Larsons virtuosa tiominutersfilm blev utnämnd till Årets musikvideo på Grammisgalan 2013. .

Silvana Imam  I•M•A•M (JJ Remix)
Natten går i rött och blått i en video som blandar fiktion och dokumentära scener från demonstrationer runt om i världen. Regisserad av Olivia Kastebring och Mika Gustafsson som fyra år senare vann Guldbaggen för Bästa dokumentärfilm för sitt hyllade artistporträtt Silvana – väck mig när ni vaknat.

Filmarkivet.se är en helt gratis streamingtjänst som Svenska Filminstitutet driver tillsammans med Kungliga Biblioteket.

För mer info, kontakta Lova Hagerfors, chef Tillgängligt filmarv på Filminstitutet: lova.hagerfors@filminstitutet.se, 070-226 29 33.

Följ oss på sociala medier:

Facebook_TransparentTwitter_TransparentInstagram_Transparent


Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. 
Läs mer: filminstitutet.sesvenskfilmdatabas.seguldbaggen.se 

Presskontakter

Per Perstrand

Kommunikatör / Communications Officer – Press

per.perstrand@filminstitutet.se

+46(0)8 665 12 16

   +46(0)70 491 61 13