Bilder – en konstutställning på Göteborgs Naturhistoriska Museum, av akvarellmålaren och multikonstnären Göran Dalhov, utställningen visar bilder ur ett målarliv, målade med Göteborgs Naturhistoriska Museum som utgångspunkt.

-Jag har alltid varit fascinerad av museet och min största merit var när jag som nittonåring fick min egen kaffemugg i fikarummet, ler Göran Dalhov och berättar vidare om sin nya utställning.

Jag tycker att det är roligt när jag ställer ut på museet för att jag kan visa sådant som aldrig varit utställt förut förut. I den nya utställningen visas till exempel illustrationerna från Nationalencyclopedin, originalen till Postens Frimärken och originalen till Läsvärdet-bilderna i Göteborgs-Posten, fortsätter Göran Dalhov.

Görans Dalhovs djurintresse inspirerades redan tidigt av promenader med morfar Arthur i Slottsskogen och på Göteborgs Naturhistoriska museum. Tecknat har han gjort sedan två års ålder och publicerat bilder har han gjort sedan han var 13 år.

Inspirerad av museet
Göran Dalhovs anknytning till Naturhistoriska museet började när han samarbetade med förre intendenten och legendaren Sven Matthiasson om veckans pausfågel som publicerades varje vecka i Göteborgsposten. Genom åren har flera böcker, fondmålningar i utställningsmontrar och assistens i Sven Matthiasons Knölsvansprojekt, knutit Göran Dalhov till Göteborgs Naturhistoriska Museum. Han har också tidigare haft separatutställningar på museet.

Göran Dalhovs konstnärskap har ofta tagit sin utgångspunkt i Göteborgs Naturhistoriska museum. Idéer till illustrationer för Nationalencyklopedin, Riksbanksuppdrag, Radioinspelningar och många böcker och tidningar har han fått från museet som Göran använt och använder som sin första källforskningsstation.

Välkommen till invigningen av utställningen Bilder på Göteborgs Naturhistoriska museum den 3 oktober 11.00-17.00
Konstnären Göran Dalhov är på plats hela dagen.

Utställningen pågår 3 oktober 2015 – 1 maj 2016


Om Göran Dalhov:
Göran Dalhov är arkitekt, konstnär och författare inom naturfacket. Han har en masters degree i arkitektur från Chalmers och är kanske är mest känd för sina fantastiska landskapsmålningar.

Konstnären har hunnit utkomma med 16 boktitlar i eget namn, blivit tilldelad flera internationella priser till exempel BBC World Wildlife Artist of the Year, 2012. Han har designat frimärksserien "Sommar i Bohuslän" och han finns representerad på flera museer i Sverige och utomlands, tex 63 konstverk i Nordiska Akvarellmuseets samlingar och målningar på Mount Street Galleries, i London. Han är också representerad i H.M. Kung Carl XVI Gustafs konst- och boksamlingar. 


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23