Det är mycket stora regionala skillnader när det gäller vilka som får statlig personlig assistans. I vissa län beviljas inte en enda ansökan, medan det ser betydligt bättre ut i andra län. Det visar färska siffror från Försäkringskassan som RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, har bearbetat.

Fotograf/Källa: Stefan Nilsson

I fyra län: Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Gotland, beviljades inte en enda nyansökan under förra året. I Värmlands län var det så många som 41% som ansökte om statlig assistans för första gången som fick ja. I fyra län ligger beviljandegraden på bara tio procent eller under: Östergötland, Södermanland, Västmanland och Kalmar län.
 
– De stora skillnaderna över landet är helt orimliga, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.
 
– Att staten genom Försäkringskassan hanterar assistansersättningen ska borga för en likvärdighet över landet. Statistiken visar att det inte alls fungerar. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och styra upp Försäkringskassan. 
 
Riksgenomsnittet när det gäller beviljade förstagångsansökningar för statlig assistans låg förra året på 17 procent. Det är alltså så många som 83 procent av alla som söker för första gången som får avslag.
 
– Katastrofen fortsätter. Det är människor det handlar om, människor med mycket omfattande funktionsnedsättningar. RBU kräver att rätten till personlig assistans återupprättas. Det är en skam för ett välfärdsland att det ser ut som det gör, avslutar Maria Persdotter.
 
Länk till Försäkringskassans statistik
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/tjanster/sok/#/?sokType=Statistik&sokord=assistansers%C3%A4ttning 
(Se dokument publicerat 2019-03-01)

Presskontakter

Johan Klinthammar

Förbundsordförande

johan.klinthammar@rbu.se

072-250 88 31