Myrornas 34 butiker runt om i landet tilldelas Avfall Sveriges märkning Miljönär-vänlig. Det är en märkning för att uppmärksamma verksamheter som bidrar till att minska avfallet genom att laga, låna och återanvända som vägleder till smarta och hållbara sätt att leva.

Mängden avfall har nästan fördubblats de senaste 40 åren. Om ingenting görs kan vi snart se en fördubbling igen. Även om Sverige hör till de länder i världen som är bäst på att återvinna material och energi ur avfallet, tär detta ändå hårt på jordens resurser. Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige för att inspirera till en hållbar konsumtion.

– Vi vill uppmärksamma alla de som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna eller återanvända – eller att på annat sätt minska avfallet. Ett utmärkt exempel på detta är Myrorna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

- En del av Myrornas uppdrag är att öka återanvändningen. Kommunerna är väldigt viktiga samarbetspartners för oss i detta arbete och vi ser fram emot att tillsammans jobba för ett mer hållbart konsumtionsbeteende, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.

I de kommuner där Myrorna finns kommer butiker och behållare att märkas med det speciella ”guldmärket” som visar Miljönär-vänliga verksamheter. I samband med detta ordnar kommuner också en speciell aktivitet, håll ögonen öppna efter inbjudan!

Det bästa sättet att bli rik är att laga, låna och återanvända. Då sparar du både miljö och pengar – du blir vad vi kallar Miljönär. Läs mer på miljönär.se,

För mer information, kontakta:

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige, tel 070-662 61 28, acg@avfallsverige.se

Lotta Kökeritz, kommunikations-, varumärkeschef Myrorna, 073-688 69 74, lotta.kokeritz@myrorna.se

Fakta om Miljönär-vänlig

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av kommunerna och Avfall Sverige för att gynna en hållbar konsumtion genom att laga, låna och återanvända. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana. De som ska tilldelas märkningen måste ha som huvudverksamhet att få allmänheten att laga, låna, återanvända eller att på annat sätt minska avfallet. Läs mer på miljönär.se. Där hittar du inom kort alla Miljönär-vänliga verksamheter i din närhet. Arbetet är i sin linda, fler och fler märkta verksamheter tillkommer kontinuerligt. Vill du nominera en verksamhet kan du göra det på sajten – det hjälper alla som vill laga, låna och återanvända att hitta rätt.

Fakta om Myrorna

Myrornas uppdrag är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle. Myrorna är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören i vårt land. De har stora sorteringsanläggningar på flera ställen i landet och 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder. Myrorna har ca 400 anställda och sysselsätter ungefär 2500 personer per år genom praktikplatser eller arbetsträning. Utöver det gör ca 500 personer varje år sin samhällstjänst där.

Allt som säljs i Myrornas butiker är gåvor som privatpersoner och företag lämnat i butikerna, i insamlingsbehållare, på återvinningscentraler eller som hämtats av någon av Myrornas egna lastbilar. De senaste åren har Myrorna haft ett överskott på över 40 miljoner som har gått till Frälsningsarméns social arbete. Läs mer på www.myrorna.se


Bifogade filer

 noName

Presskontakter

Anna-Carin Gripwall

Kommunikationschef

acg@avfallsverige.se

   070-6626128

Tony Clark

VD

tony.clark@avfallsverige.se

040-35 66 05

   0722-45 22 20