Festivallördagen på Bio Roy är över, de lyckliga vinnarna korade och alla priser utdelade. Äldsta klassen 27+ tog Göteborgsfilmaren Yenni Lee hem. Konstfilmsklassen vann Camilla Topuntoli, också från Göteborg. För filmarna Marcus Tjällman (Skövde) och Johan Valentin Falklind (Lerum) väntar nu nationella tävlingen Novemberfestivalen, efter att de vunnit förstapriset i Tungvikts- respektive Mellanviktsklassen.

– Vi har sett så mycket fantastisk kortfilm under Frame! Tack vare våra samarbetsparter och sponsorer har vi kunnat dela ut massor av priser, säger Anna-Karin Johansson, producent för Frame.

Förutom Bästa Film i de fyra tävlingsklasserna har priser delats ut för bland annat bästa ljud, manus och klipp, en lång rad specialpriser – och naturligtvis Publikens pris. Här har filmare från hela regionen kammat hem hedersomnämnanden, diplom, prispengar och pokaler.

– Vi är glada och stolta över den kreativitet som finns i vår filmregion! Det vill vi naturligtvis uppmuntra. Hela 110 filmer skickades in till Frame i år, så det har varit ett omfattande urvalsarbete och långa jurydiskussioner, säger Anna-Karin Johansson.

Flera av de namnkunniga jurymedlemmarna fanns på plats under festivalen, som avslutades på lördagskvällen med stor gala och prisutdelning.

För vinnarna i Mellan- och Tungviktsklassen är nästa mål den nationella tävlingen Novemberfestivalen i Trollhättan i slutet på november där unga filmare från hela landet möts.

 

Alla vinnare i Frame 2017

27+ (regissör 27 år och uppåt)

Bästa Film: Explosions in the heart, Yenni Lee (Göteborg)

Juryns motivering: Vårt pris går till en regissör med en stark personlig röst vi vill se mer av.  Regissören har i sin film hittat en helt egen ton där den visuella skärpan och en inneboende ambivalens driver berättandet framåt. Med stark originalitet, filmisk poesi och exceptionellt foto känner vi att vi har en värdig pristagare.

Juryns Hedersomnämnande: Studio 5, Axel Danielsson och Maximilien Van Aertryck
Juryns motivering: Tankeväckande och humoristisk kommentar om vår mediala samtid på ett originellt sätt.

Publikens Pris: Pigeon people behind the scenes, Emanuel Claesson

 

Konstfilm (ingen åldersgräns)

Bästa Konstfilm: Someone’s child, Camilla Topuntoli (Göteborg)
Juryns motivering: Att behöva bära på en historia tillräckligt länge för att tvingas återberätta den kräver modet att ta risken varje gång och det gör vinnaren med sitt verk. På ett trovärdigt och suggestiv sätt hanterar och balanserar hen den svåra konsten att berätta en historia över olika sekvenser av rörliga bilder. Det professionella hantverket i att våga använda det som vanligtvis kastas bort, för att berätta historien om en tragisk början av ett liv och att genom detta förstärka det personliga i detta öde imponerar i en samtid där det perfekta allt för ofta får ta plats.

Juryns Hedersomnämnande: Era, Sebastian Eklund
Juryns motivering: Med trollbindande mörker och egensinnigt visuellt språk fångade verket vår uppmärksamhet. Diffusa gestalter som kompromisslöst förändras och saknar ett narrativ. Det finns ett mod i långsamheten och svärtan. En tro på bildens kraft. Fram träder en subtil berättelse som vibrerar, talar till känslan och är svår att översätta till ord. Vi vill gärna se mer av detta unga konstnärskap.

Publikens Pris: Era, Sebastian Eklund

 

Tungvikt (20–26 år)

Bästa film: Ärligt talat, Regi Marcus Tjällman (Skövde)

Juryns motivering: Med ett imponerande bildspråk som skapar total inlevelse tar ni oss med på en spännande och gripande resa. Vi bryr oss om era rollkaraktärer och vi känner för deras dilemman. Det här är en film som verkligen lyckas med att väcka något i publiken, och äntligen berättas det från ett perspektiv vi sällan ser. Det är en film som nyanserar, vrider på och gräver i sin berättelse så att vi bara vill se mer och mer. Här finns snygga vändningar, det är väl klippt, väl ljudlagt och väl spelat.

Juryns Hedersomnämnande: Babes roll out, regi: Brynhildur Thorarinsdottir (Göteborg/Svalöv)

Motivering: Juryns hedersomnämnande går till en film som estetiskt har det mesta man kan önska. En kortfilm men också en rasande vacker musikvideo. På några minuter fångar den oss i sitt eget universum och tar oss med på en resa som är hypnotisk, medryckande och viktig.

Bästa ljud: Babes roll out, ljud Carina Carrigan

Bästa manus: Se, manus Andreas Mortensen

Bästa klipp: Gröllop, klippare (och regissör) Hugo Anderson (Skövde)

Bästa skådespelare: Florin Serban och Luiza Stanescu, i filmen Ärligt talat

Gothenburg Studios pris för Bästa foto: Babes roll out, fotograf Sanna Carlson
ABF filmstipendium: Ärligt talat, regi Marcus Tjällman (Skövde)

Doc Lounges pris till bästa dokumentär: Temästarens morgon, regi Viana Mikkelsen (Göteborg)
Filmbryggans Pris: Stjärnhimmel, regi Christian Zetterberg (Lerum)

Wift-priset: Babes roll out, regi Brynhildur Thorarinsdottir, producent Sanna Carlson

Vinjettpriset: Existens, regi Jenny Larsson Wallin (Essunga)

Publikens pris: Målburen, Axel Ryberg

 

Mellanvikt (16–19 år)

Bästa film: Se, regi Johan Valentin Falklind (Lerum)

Motivering: Priset går till en välgjord och snyggt fotad film som med en komplex och intressant berättarteknik ger ett starkt intryck och jag som publik tänker – det här är filmkonst som jag definitivt vill se mer av!

Juryns Hedersomnämnande: Edge, regi Moldy Masks (Skövde)
Motivering: En snygg, välgjord och visuellt innovativ liten pärla som blinkar kärleksfullt åt Hollywoods snabba actionthrillers.

Kultur Ungdoms pris: Se, regi Johan Valentin Falklind (Lerum)

Hagabions Pris: Se,regi Johan Valentin Falklind (Lerum)

Mediapoolens filmstipendium: Se, regi Johan Valentin Falklind (Lerum)

Publikens Pris: Vad händer i mitt huvud, Irma Brohagen

FilmCloud Pitch
Vinnare: Victoria Verseau med projektet Gränser

 

Om Frame filmfestival
Frame är en årlig filmfestival i Västra Götaland där man ger plats åt film i det korta formatet på vita duken och samtidigt arrangerar seminarier, workshops och mingel. Festivalen är en mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige samt vår regionala uttagningstävling till den nationella filmtävlingen Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Frame drivs av Kultur i Väst.

frame.nu

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av vinnarna? Kontakta Anna-Karin Johansson, producent för Frame: 070 743 55 46

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 Frame2017 vinnarna

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23