Festivallördagen på Bio Roy är över och vinnarna korade. Bland de vinnande filmerna hittar vi bland annat en riktigt läskig skräckis, en vacker skildring av arbetsmiljöer och två helt olika filmer om familjen.

Festivalgeneral Anna-Karin Johansson har under kvällen sett priser till ett värde av nära 300 000 kronor nå de lyckliga vinnarna. De har dessutom fått höja handgjorda glaspokaler i luften, och ta emot publikens kärlek. 

– Det känns fantastiskt att få uppmuntra filmare från Västra Götaland på det här sättet! Genom våra samarbetsparter kan vi dessutom dela ut priser som leder filmarna vidare till nästa film, till exempel genom teknikstöd, säger Anna-Karin Johansson.

Två av filmarna som redan i morgon kan börja planera nästa projekt är John Boisen och Björn Fävremark från Göteborg. Deras skräckfilm kammade hem priset i kategorin 27+, värt sammanlagt minst 120 000 kronor: samproduktionsinsats från Film Väst, tre dagars tramp hos Chimney och två dagars grading hos Zentropa i Trollhättan.

Helt ny för årets festival var kategorin Konstfilm, som redan första året blivit en succé. Av festivalens 118 bidrag var 33 stycken konstfilmer.

– Vi är superförvånade över mängden, men framför allt över den jämna och höga kvalitet som filmerna håller, säger Anna-Karin Johansson.

Konstfilmspriset, gick till Lerum och Kristina Meiton med vackra skildringar av arbetsmiljöer.

Göteborgsregissörerna Agnes Parkrud och Adam Eliasson gjorde båda filmer om familjer – fast på väldigt olika sätt. De vann förstapriser i Tungvikt respektive Mellanvikt och tävlar vidare i nationella Novemberfestivalen i höst.

– Vi hejar naturligtvis fram våra filmer i Novemberfestivalen! Men vi brukar försöka följa alla våra Frame-filmare. Här i Västsverige finns en brinnande, helt galet skön kreativitet! säger Anna-Karin Johansson.

Alla vinnare Frame 2016

27+ (regissör 27 år och uppåt)
Vinnare Bästa Film: Låt mig springa, regi John Boisen och Björn Fävremark (Göteborg)
Juryns motivering: En film som lyckas sätta skräck i oss genom sitt skickliga användande av genrens alla element. Vi ser en tydlig intention som filmarna förvaltar väl filmen igenom. 

Publikens Pris 27+: Family pack, regi Johanna Hedberg och Frida Thelin

Konstfilm (ingen åldersgräns)
Vinnare Bästa Konstfilm: Skift, regi Kristina Meiton (Lerum)
Juryns motivering: Bildernas och ljudets flerstämmighet förflyttar oss till de skildrade miljöerna och tar oss med in i människornas innersta koncentration och fokus. En saklig, vacker och respektfull inblick i arbetssamhället.

Juryns Hedersomnämnande Konstfilm: Homeostasis, regi Camilla Topuntoli (Göteborg)
Publikens Pris Konstfilm: Fabrikens tysta skrik, regi Axel Johansson

Tungvikt (20–26 år)
1:a prisMamma, pappa, barn, regi Agnes Parkrud (Göteborg)
Juryns motivering: Ibland kan det vi uppfattar som vardag ge upphov till de mest dramatiska scenarion. Vinnaren i Tungviktsklassen är en välgjord berättelse som med mycket känsla, nerv, medveten estetik och bra skådespeleri gestaltar en gripande och eskalerande vardagssituation. Filmen är snygg och samtidigt jobbig att se, enkelt utförd men komplicerad.

2:a pris:Det händer äntligen något, regi Henrik Dahlbring (Göteborg)
3:e pris:Mamma vet bäst, regi Mikael Bundsen (Göteborg)

Juryns Hedersomnämnande: Steg, regi Alva Lindenbaum (Göteborg)
ABF filmstipendium: Sofia, regi Viana Mikkelsen (Göteborg)
Filmbryggans Pris fiktion: Smittsam, regi Jenny Larsson (Essunga)
Mediapoolens filmstipendium: Mamma vet bäst, regi Mikael Bundsen (Göteborg)
PinWheels Pris: Mamma vet bäst, regi Mikael Bundsen (Göteborg)
Wift-priset (I samarbete med Shoot & Post): Steg, regi Alva Lindenbaum (Göteborg)
Publikens Pris Tungvikt: Mamma, pappa, barn, regi Agnes Parkrud

Mellanvikt (16–19 år)
1:a pris: Två sidor, regi Adam Eliasson (Göteborg)
Juryns motivering: Filmen – en kort och fragmentarisk skildring – lyckas visa en drabbande och komplex vardag. Med fina bilder och personlig touch skildras allmänmänskliga relationer på ett, till synes, enkelt sätt.

2:a pris: Lillebror, regi David Carlsson (Mölndal)
3:e pris: Det är helt normalt, regi Linnea Jensen (Orust)

Juryns Hedersomnämnande: 031, regi Fabian Svorono (Göteborg)
Skolbiopriset: Drömmen. Regi Samer Sughry och Sare Halal (Göteborg)
Hagabions Pris: Drömmen, regi Samer Sughry och Sare Halal (Göteborg)
Vinjettpriset: 031, regi Fabian Svorono (Göteborg)
Publikens Pris Mellanvikt: Drömmen, regi Samer Sughry och Sare Halal
KulturUngdoms pris Sydafrika nu och då, regi Lovisa Vitus (Orust)
Filmbryggans pris dokumentär:  Sydafrika nu och då, regi Lovisa Vitus (Orust)

FilmCloud Pitch
Vinnare : Hampus Nordenson med projektet Ett hem för vård och boende.

Frame filmfestival 22–23 april i GöteborgFrame är en årlig filmfestival i Västra Götaland där man ger plats åt film i det korta formatet på vita duken och samtidigt arrangerar seminarier, workshops och mingel. Festivalen är en mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige samt vår regionala uttagningstävling till den nationella filmtävlingen Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Frame drivs av Kultur i Väst.

Läs mer på frame.nu

Kontakt
Anna-Karin Johansson, producent Frame, mobil 0707-43 55 46

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 Frame 2016, pristagarna

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23