Festivallördagen på Bio Roy är över, de lyckliga vinnarna korade och alla priser utdelade. I nya kategorin 27+ var det Viana Mikkelsen och Ylva Henriksson som vann juryns hjärtan. För Mellan- och Tungviktsvinnarna Henrik Dahlbring och Maximilien Van Aertryck väntar nästa tävling – Novemberfestivalen.

Framejuryn har haft en diger uppgift, rekordmånga bidrag kom in till årets Frame. Däremot vittnar jurymedlemmarna om markant ökad kvalitet på de tävlande filmerna.

– Det handlar om tydligare berättelser, högre teknisk nivå och större hantverksskicklighet. Jag förväntar mig storverk av västsvenska unga filmare framöver! säger Emma Engström, juryveteran som även suttit med i Mellan- och Tungviktsjuryn vid två tidigare tillfällen.

Även Frames producent Anna-Karin Johansson är glad och stolt över den kreativitet som finns i Västsverige.

– Det ska bli spännande att följa de här filmarna framöver. Allra först hejar vi såklart på våra vinnare i Mellan- och Tungvikt i den nationella tävlingen Novemberfestivalen!

Novemberfestivalen sker den 20–21 november i Trollhättan där unga filmare från hela landet möts.

Nedan hittar du alla vinnare i Frame 2015. Vill du komma i kontakt med någon av dem, kontakta Frames producent, Anna-Karin Johansson, på telefon 0707-43 55 46.

Vinnare – Frame 2015

27+ Vinnare Bästa Film
I 90 graders värme, regi Viana Mikkelsen och Ylva Henriksson (Göteborg)
Juryns motivering: Ett vackert, intimt och naket porträtt av människor bekväma med sig själva och varandra. Deras liv och kroppar tillhör bara dem. I sitt originella utförande och med inspirerande självklarhet tar filmen oss med på ett ångande möte. Vi uppskattar närheten, värmen och berättelserna i denna unika film.

Tungvikt (20–26 år)
1:a pris
Punkt 9: val av andre vice talman, regi Maximilien Van Aertryck (Göteborg)
Juryns motivering: När tv-teamen väntar utanför på snabba resultat, följer Punkt 9 processen inifrån – en blankröst i taget. Sällan har omvälvande politiska förändringar skildrats med ett sådant tålamod, och resultatet är på samma gång komiskt och hårresande.

2:a pris
Konsult, regi Jonas Dorsz Håkansson (Göteborg)

3:e pris
Andrea/Hur du identifierar dig med ett objekt utan självobjektifiering – en guide i fyra delar, regi Malin Sternesjö (Göteborg)

ABF filmstipendium: Konsult, regi Jonas Dorsz Håkansson (Göteborg)

Mediapoolens filmstipendium: Konsult, regi Jonas Dorsz Håkansson (Göteborg)

Doc Lounge Göteborg, Bästa Dokumentär: Punkt 9: val av andre vice talman, regi Maximilien Van Aertryck (Göteborg)

Wift-priset (I samarbete med Shoot&Post): Enevælde, regi Paulina Witte (Göteborg)

Vinjettpriset: The suit case, regi Hugo Andersson (Skövde)

Mellanvikt (16–19 år)

1:a pris
Kåken kallar, regi Henrik Dahlbring (Göteborg)
Juryns motivering: Vacker, stämningsfull och humoristisk. På knappa tre minuter lyckas Kåken kallar rymma iväg med våra hjärtan.

2:a pris
Skolka, regi K. Harikiran Prasad (Göteborg)

3:e pris
Fiktion, regi Johan Falklind (Lerum)

Skolbiopriset: Människans bästa vän, regi Felicia Berndtsson (Uddevalla)

Hagabions Pris: Kåken kallar, regi Henrik Dahlbring (Göteborg)

Frame är Västra Götalands stora festival för kortfilm. Festivalen är en mötesplats för filmare och filmintresserade, unga som professionella. Frame är också den regionala uttagstävlingen till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Frame drivs av Kultur i Väst.

frame.nu

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 e0qnxehlzumkiz4mfeou

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23