Efter två intensiva festivaldagar är Frame Filmfestival 2013 över. För de glada vinnarna i de äldre ålderskategorierna är nästa mål Novemberfestivalen i Trollhättan

Årets rekordmånga filmare har lämnat festivalområdet, några med feta prischeckar, några med prisbucklor under armen, de allra flesta med ny inspiration och många nya idéer i bagaget. Bland årets filmteman fanns bland annat relationer, att hitta sin egen röst och våga gå sin egen väg.

– Under festivalen har vi fått se personliga, välgjorda och modiga filmer. Många med en stor portion humor, som så ofta när det görs film i det korta formatet, säger Anna-Karin Johansson.

Kvaliteten på årets filmer har höjts markant.

– Det kopplar vi till en regeländring som innebär att även filmer med finansiering från till exempel Film i Väst och Svenska Filminstitutet kan vara med och tävla. Det är viktigt att få med de här filmarna, inte minst som förebilder för våra yngre tävlande, säger Anna-Karin Johansson, producent för Frame.

Vinnarna i Frame 2013
Åsa Båve och Amanda Leissner (Göteborg) plockade hem förstapriset i den äldsta ålderskategorin Tungvikt med filmen Bristning. Juryn motiverar sitt val så här:

Med ett vackert foto och sparsmakad dialog skildras svårigheten i att kunna känna av varandras gränser och veta när vi har passerat dessa. Vems bild av vad som har hänt är egentligen den sanna? En finstämd och ärlig film som berör och problematiserar ett viktigt ämne utan att presentera några färdiga svar över vad som är rätt och fel.

Vinnare i Mellanvikt blev regissörs- tillika tvillingparet Mattias och Marcus Thernström Florin (Lomma),och filmen Drömprinsen, gjord på ett filmläger i Främmestad, med deltagare i Mattias och Marcus workshop. Juryns motivering löd:

Huvudpersonens sökande efter kärlek slutar lyckligt om än med en oväntad twist. Ett gripande drama med superfint skådespeleri.

Övriga vinnare Tungvikt och Mellanvikt
Tungvikt 2a pris: 60-talet ringde, Paolo Nobis Sandén (Göteborg)
Tungvikt 3e pris: Again, Anne Waldemarsson (Göteborg)
Mellanvikt 2a pris: Christmas and me, Lavin Eskandar, Karim Fakih, Leith Eskandar (Trollhättan)
Mellanvikt 3e pris: Två hjärnors kärlek, Carl-August Wingårdh, Jonas Landqvist, Erik Espeland (Göteborg)

På prispallen i kategorin Lättvikt
1:a pris: Ovänner och vänner, Anna Nedeljkovic (Uddevalla)
2:a pris: Plié, Åsa Bengtsson, Filippa Hugosson, Gösta Mattsson, Gustaf Bäckman Sanne, Johanna Olsson, Isabella Skärlén, Caroline Lundahl, Alice Jönsson (Nossebro)
3:e pris: Repeat, Alva Åkerblom, Ruth Lindegren, Saga Arndt, Jennifer Garpemyr, Amanda Möller, Edwin Chalusi, Karl Malterling Ruderfors  (Nossebro)
(Lättviktspristagarna tävlar inte i Novemberfestivalen)

Vinnare av specialpriser
WIFT/Dagsljus: SMYGFILMAR MIN POJKVÄN EFTER VI BRÅKAT ;)  Mika Gustafson (Göteborg)
Mediapoolens stipendium:  Puss-jage, Sofia Åström (Härryda)
Vinjettpriset: Puss-jage, Sofia Åström (Härryda)
DocLounge pris: Cotton dancers, Jessika Jankert (Göteborg)
Film i Väst / Bob Film: Två hjärnors kärlek, Carl-August Wingårdh, Jonas Landqvist, Erik Espeland (Göteborg)
Gothenburg Film Studios teknikpris går till vinnarna i Mellan och Tungvikt

Frame är inte bara en festival, Frame är också regionens uttagstävling till Novemberfestivalen – SM i ung film, som tar plats i Trollhättan. Vinnarna i Mellanvikt och Tungvikt direktkvalificeras till Novemberfestivalen, andrapristagarna nomineras och genomgår ytterligare urvalsprocess.

Kontakt
Anna-Karin Johansson, producent Frame, telefon: 0707 43 55 46

Kontaktuppgifter vinnare
Åsa Båve (Göteborg) 073-5722857
Paolo Nobis Sandén (Göteborg) 0730-552395
Anne Waldemarsson (Göteborg) 0739-272049
Mattias Thernström Florin (Lomma) 0730-367590
Lavin Eskandar (Trollhättan) 0730-949468
Carl-August Wingårdh (Göteborg) 0706-507877
Anna Nedeljkovic (Uddevalla) 0730-615832
Jenny Larsson (Nossebro, vuxen kontaktperson för filmerna Plié och Repeat) 0730-398523
Mika Gustafson (Göteborg) 0730-676091
Sofia Åström (Härryda) 0736-175490
Jessika Jankert (Göteborg) 0735-521880

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 ttcyxxgpxatd78owct8p

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23