Onsdagen den 31 oktober kommer kanaldirektör Benny Ruus till Vänersborgs museum för att berätta historien om Dalslands kanal, Nils Ericson och om den märkliga akvedukten.

Under stora festligheter och med kunglig glans har Dalslands kanal nyligen firat 150 år. Samtidigt har delar av den kända akvedukten renoverats. På onsdag kommer kanalens direktör Benny Ruus till Vänersborgs museum för att berätta om detta fascinerande byggnadsverk och dess skapare Nils Ericson. Det blir en spännande resa i såväl tid som rum.

Vid mitten av 1800-talet väcktes tanken om en farbar vattenväg genom Dalsland. Syftet var att underlätta transporter mellan landskapets bruk och olika industrier. Riksdagen tog beslut om ett kanalprojekt 1863. Uppdraget att lösa det storslagna uppdraget gick till den välkände kanal- och järnvägskonstruktören Nils Ericson och hans son Werner.

De största problemen uppstod vid Håverud där det fanns svårigheter att bygga en sluss i berget. Far och son Ericson löste detta med ett ingenjörstekniskt genidrag genom att anlägga en akvedukt. År 1868 kunde Dalslands kanal invigas av kung Karl XV och ännu i dag, efter 150 år, brukas samma akvedukt och kanal.

Kanalingenjören Nils Ericson hade dessutom starka kopplingar till Vänersborg då det var han som ritade den nya stadsplanen efter storbranden 1834 och därtill hade han sin bostad på Nygårds egendom i Västra Tunhem.

Föredraget arrangeras i samverkan mellan Dalslands kanal, Vänersborgs kommun och Vänersborgs museum. Inträdet är gratis.


Tid och plats:

Onsdag 31 oktober kl. 19.00
Vänersborgs museum

För frågor och mer information, kontakta:

Peter Johansson
Enhetschef, Vänersborgs museum
Tel. 070-544 75 39
E-post: peter.f.johansson@vgregion.se 

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Dalslands kanal Bild

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23