Välkommen på föredrag om pesten torsdagen 3 mars kl. 18.00 på Lödöse museum. Vad vet vi egentligen om sjukdomens framfart i Norden? Vilka skriftliga källor finns och kan man vända sig till arkeologin för att hitta svar? Arkeolog Philip Blomqvist berättar om pesten och hur den drabbade Sverige och Norden under 1300-talet.

Fotograf/Källa: VGR

Digerdöden, eller den stora döden som vi hade sagt på modern svenska, var bara en i raden av många katastrofer som drabbade 1300-talets människor. Med dödstal som på vissa platser uppgick till hälften av befolkningen skulle världen aldrig bli sig lik igen. Den stora döden blev den definitiva spiken i kistan för den tillväxt och utveckling som präglat den europeiska medeltiden fram till 1300-talets första hälft. Det var minst sagt en dramatisk period.

– Det är många saker som är spännande med 1300-talet och det som sker när pesten drar fram, säger Philip Blomqvist, arkeolog på Lödöse museum. Dels är det ju fascinerande med sjukdomen i sig. Det är en väldigt grafisk sjukdom med pulserande bölder som låter, eller att man hostar blod och liknande. Det undgår ingen om pesten är i närheten, om man säger så.

Det finns få skriftliga källor med vittnesmål som berättar om perioden i Sverige och övriga Norden. De flesta finner vi på kontinenten i bland annat Italien. Men ett viktigt källmaterial skrevs faktiskt av Kung Magnus Eriksson år 1349 i Lödöse.

– Kung Magnus hade varit i Norge på resa och kom hem förtvivlad över vad han sett, berättar Philip Blomqvist. Han satte sig på slottet Lödösehus och skrev ett brev om att Guds vrede breder ut sig, och att alla måste göra bot. Guds vrede var en av förklaringarna man hade till det som skedde runt omkring dem i en tid innan bakterier var kända.

Människor reagerade på lite olika sätt. En del satsade hårt på botgöring genom att skänka pengar till kyrkan och gå barfota till densamma. Andra släppte alla hämningar och levde som om det inte fanns någon morgondag, med moraliskt förfall vilket i praktiken innebar fest.

– Pesten återkom sedan flera gånger under de följande århundranden, dock inte med lika stor kraft, fortsätter Philip Blomqvist. Att följderna blev så enormt katastrofala under första pestvågen byggdes nog på av att det även var en pågående klimatkris under 1300-talet som inte gjorde tillvaron bättre för människorna. Jag berättar mer om detta och mycket annat under föredraget!

När: Torsdag 3 mars kl. 18
Var: Lödöse museum
Hur: Gratis, ingen föranmälan
Hemsida: www.lodosemuseum.se/pesten 

Kontaktperson:
Liselotte Öhrling
Liselotte.ohrling@vgregion.se
Tel. 0761-389603

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23