Sedan urminnes tider har människan på olika sätt firat sommarsolståndet, ljusets crescendo genom dans, sång och magiska riter. På Vitlycke museum tisdagen den 21 juni är det dags att återigen hylla solen och sommarens återkomst.

Firandet av sommarsolståndet avslutas med fackeltåg till offermossen. Fotograf/Källa: VGR

Vid sommarsolståndet, när mörkret aldrig blir mer än skymning och gryningen är precis under horisonten, är gränsen till de övernaturligas rike tunnare än vanligt och på Vitlycke museum har man sedan många år tillbaka skapat ett eget firande där bohuslänska och forntida traditioner möter samtiden.

– Vi vet inte helt säkert om människor på bronsåldern firat solen och ljuset eller hur det i så fall kunde gått till, men vi tror att solen var en viktig del av bronsåldersmänniskornas kultur. På hällristningarna finns det motiv som framhäver solens betydelse så som solhästar och solkors. Det känns fint att vi kan samlas tillsammans och uppskatta solen och de ljusa dagarna precis lika mycket som för 3 000 år sedan, säger Emma Backelin, pedagog och arkeolog på Vitlycke museum.

Firandet och smyckningen av Maja startar kl. 13.00. Kvällsprogrammet inleds 18.00 med grillning i Bronsåldersgården, spelning med Göteborgsbandet Det blev handgemäng samt dans kring Maja i försommargrönskan.

– Maja, som hon kallas, är vår midsommarstång som enligt gammal bohuslänsk tradition kröns med ett kvinnoansikte i toppen. Under dagen är det möjligt att vara med och smycka henne tillsammans med personal på Vitlycke. När dagen övergår i kväll reser vi henne tillsammans och dansar vår hyllningsdans till solen, säger Fredrika Almqvist, programproducent på Vitlycke museum.

Dagen avslutas med ett fackeltåg bort till offermossen där besökarna får ta del av magisk kulning, en sångteknik som hör till den svenska vallmusiktraditionen, framförd av Christina Toreld.

Mer information:
www.vitlyckemuseum.se/sommarsolstand

Kontakt:
Fredrika Almqvist, programproducent på Vitlycke museum
Telefon: 072-141 89 02
Mail: fredrika.almqvist@vgregion.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23