I helgen var det dags för kortfilmsfestivalen som samlar unga filmtalanger från hela Sverige för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. I år var Novemberfestivalen ett online-event under två dagar, fullpackat med föreläsningar och spännande gäster och inte minst kortfilmer från landets alla 19 regionfestivaler. De fyra filmer som tävlade vidare från Frame och Västra Götaland kammade hem hela fem priser.

Fotograf/Källa: Malin Lundquist

Simone Norberg och filmen Bad lesbian tilldelades tre priser, däribland 1:a pris i tungviktsklassen och festivalens motsvarighet i Norden, Amandusfestivalens tungviktspris vilket innebär att Bad Lesbian kommer tävla för Sverige på Amandusfestivalen 2022. Filmen fick även pris för bästa klipp (Klara Ågren).

Hanna Johansson prisades för rollen som Sanne i Se mig, rör mig av Jessica Johansson och Perla Heieforts film Fruktkött fortsätter att skapa obehag och medkänsla och mottog 2:a pris i mellanviktsklassen.

 

Motiveringar:

1:a pris i tungviktsklassen: Bad lesbian av Simone Norberg
"Med omisskännlig känsla för gestaltning och stadig framåtrörelse skapar regissören en fullständig berättelse som berör oss på djupet. Starka skådespelarinsatser och hög verkshöjd i filmens alla berättarkomponenter gör att vi känner med huvudrollen från första till sista bildruta."

Bästa klipp: Bad lesbian, Klara Ågren
"Med säker hand och träffsäkerhet i både perspektiv, tempo och övergångar skapar filmens klippare en tonträff som förvaltar filmens energi i varje steg. Omsorgsfullt och välgjort! "

Bästa skådespelare: Se mig, rör mig - Hanna Johansson i rollen som Sanne
"Med talande blick och starkt uttryck förmedlade denna huvudroll känslor som gick rakt in i hjärtat. En skådespelarinsats som stack ut både i sin film och i sitt startfält, med en trovärdighet lika stark i det ordlösa som i det dialogdrivna. Denna person vi vill se mer av!"

2:a pris i mellanviktsklassen: Fruktkött av Perla Heiefort
"En film som med tydligt berättande lyckas skapa såväl djupt obehag som medkänsla. I en samtid full av rörlig bild sätter denna film ett aktuellt och angeläget ämne i centrum genom att skapa bilder som vi sent kommer glömma - inte minst när vi köper kålhuvud."

Amandusfestivalens tungviktspris: Bad Lesbian av Simone Norberg
"Amandusprisen i tungviktsklassen går til en meget kompetent film som på engasjerende vis tar opp problemstillinger knyttet til legning og identitet, men snur kanskje litt om på den klassiske historien. I denne ungdomsskildringen blir vi med inn i en verden der voksne virker å være helt fraværende, der samtalene om følelser og seksualitet sitter løst. Filmen er meget godt spilt, vakkert fotografert, og har en tydelig registemme."

 

Kontakt
Maja Kekonius
Konsulent Film
Kultur och konstarter
+46 (0)707-43 55 46
maja.kekonius@vgregion.se

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23