En regnig dag är ofta verka som en färglös dag. Men då kanske ett stiligt paraply är just vad som behövs.

Hitta ditt paraply med tryck av din logotyp och se så många olika typer av paraplyer det finns på marknaden. Under regniga dagar är paraplyet din bästa vän.

För visst är det mysigt när regnet smattrar mot paraplyets tyg? Det kan vara riktigt skönt att kunna ta en promenad oavsett väder och njuta av naturen eller att utföra de ärenden man faktiskt behöver, trots regn. Med ett praktiskt och stabilt paraply är du redo för nästa regniga tillfälle.

Paraplyets historia

Ordet paraply kommer från franskan och betyder stoppa regn. Det engelska ordet för paraply, som är umbrella, har sitt ursprung i det latinska ordet umbra som betyder skugga. Det vill säga att det ursprungliga användningsområdet har följt med i namnet, som helt har bytt betydelse.

Det sägs att paraplyet uppfanns i Kina för ca 2400 år sedan. Men då var det snarare till skydd från solen som man använde det, eftersom en blek hy var det man önskade ha och eftersträvade. Senare följde uppfinningen silkesvägen västerut till England och Frankrike där de började dyka upp under 1600-talet, men användes inte i någon större utsträckning förrän på 1700-talet, och då främst av kvinnor. Männen använde sig mest av slängkappor för att hålla regnet borta. Men runt 1700-talets andra hälft förstår man plötsligt storheten med paraplyet och dess popularitet spred sig snabbt.

Redan i slutet av 1700-talet började paraplyet se ut ungefär som de gör idag – ihopfällbara med en ställning i stål. De tidigare modellerna var skapade i trä, men dessa visade sig väldigt svåra att fälla ihop när det hade regnat.

Dags att köpa ett nytt paraply? 

Vilket paraply ska man välja? Oftast är de indelade i två kategorier: stickparaplyer och golfparaplyer. Stickparaplyer är smala och lätta, medan golfparaplyer är större och mer robusta. Så vilken typ av paraply passar dig bäst? Om du ofta reser med tåget eller bussen, är ett stickparaply ett bra val. Dessa paraplyer är lätta och smidiga, och får enkelt plats i väskan. Golfparaplyer däremot är bättre om du går mycket ute i regnet, eftersom de tål mer piskande vindar och hårdare stötar.

Det finns även olika typer av material att välja mellan. De allra flesta paraplyer är tillverkade av polyester, men det finns även paraplyer i andra material som bomull och nylon. Polyestertyg är ett bra val om du vill ha ett billigt och lätthanterligt paraply, medan bomull och nylon är bättre alternativ om du söker efter en mer hållbar lösning.

Det finns alltså många olika faktorer att ta hänsyn till när det är dags att köpa paraply. Ta dig tid att jämföra olika typer av paraplyer, och välj det alternativ som passar dina behov bäst.