Efter att kriget inleddes mot Ukraina för en månad sedan, tonar en ny, mörkare, svensk mediebild av Ryssland fram. Bakom kriget domineras bilden av oligarker, korruption, medlöpare och regimkritiker, visar en körning av NewsMachine.

I kölvattnet av kriget i Ukraina har det rapporterats flitigt om sanktioner mot ryska oligarker och om att deras lyxjakter och annan egendom tas i beslag. Det är i sin tur kopplat till bilden av den ryska korruptionen och dess betydelse för utvecklingen. NewsMachine har undersökt hur rapporteringen kring korruption kopplat till Ryssland har sett ut i svensk media, såväl kvantitativt som kvalitativt, de senaste två åren.
Rapporteringen kring rysk korruption uppvisar flera toppar under perioden. Det handlar främst om enskilda nyheter som får stor spridning genom TT, men där rysk korruption inte är huvudfokus. Några exempel på detta är mordförsöket på den tjetjenske bloggaren i Gävle mars 2020 och dopingskandaler inom rysk idrott, men framför allt är det den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs aktiviteter som ligger bakom, däribland hans uppmärksammade korruptionsavslöjanden. Följaktligen får korruption i rysk kontext mest genomslag i samband med mordförsöket på Alexej Navalnyj i augusti 2020 och de efterföljande rättsprocesserna mot honom. Men rapporteringen om rysk korruption är, med några undantag, knutna till dessa nyhetshändelser utan att det sätts i ett bredare sammanhang.

 

Läs mer här!

Presskontakter

Peter Braroe

VD

peter.braroe@newsmachine.com

08-46 50 53 00

08-46 50 53 07

   0708-750 991

Henrik Zettergren

Analyschef

henrik.zettergren@newsmachine.com

   0705-989 449

Joachim Almquist

Senior Sales Manager

joachim.almquist@newsmachine.com

Gunnar Wiman

Omvärldsanalytiker-Marknadskommunikatör

gunnar.wiman@newsmachine.com

08-46505303