Allt började för över 800 år sedan med en mordgåta. Offret, en präst, får helgonstatus. Till hans ära byggs en magnifik kyrka – på en otillgänglig plats i Dalsland. Lördagen den 11 juni inviger Lödöse museum utställningen ”Den mäktiga kyrkan i Edsleskog”. Här får du veta mer om mordet, helgonlegenden och varför en så storslagen kyrka byggdes just där. Det blir också medeltidsmarknad, gyckel, sång, visning av örtagården, bågskytte – och du kan ställa frågor till museets arkeologer!

3D-rekonstruktion av tegelkyrkan i Edsleskog av Joel Eriksson Stomberg/Lösöse museum.

I början av 1200-talet var Dalsland en otillgänglig, skogig gränsbygd. Ändå var det här, i en liten perifer socken, som man lät bygga dåtida Sveriges största byggnadsverk – tegelkyrkan i Edsleskog. Varför i hela världen gjorde man det?

2019 startade Lödöse museum ett omfattande forskningsprojekt kring kyrkan. I en brevväxling mellan en biskop och påve Honorius III hittar man helgonlegenden om martyrprästen Nils som sägs ha blivit mördad i sin tjänst i Edsleskog. Den magnifika tegelkyrkan som byggs mot slutet av 1100-talet var tillägnad honom. 

– Kyrkan var verkligen något utöver det vanliga, stor som en domkyrka, treskeppig, med högt torn och korsarmar. Att den byggdes i tegel är också spännande, materialet var vid den här tiden helt nytt i Sverige och det måste krävts enorma resurser i bygget, säger Anton Lazarides, den arkeolog vid Lödöse museum som varit fältarbetsledare under de arkeologiska undersökningarna.

Lördagen den 11 juni klockan 11.00 invigs utställningen "Den mäktiga kyrkan i Edsleskog" med invigningstal av AnnaSara Perslow, ordförande i Styrelsen för kulturutveckling, Anton Lazarides, arkeolog, Lödöse museum och Lotta Cohén, kyrkoherde i Åmåls församling. Det blir också flera visningar, där du får veta allt som finns framgrävt både kring den monumentala storkyrkan och om mordgåtan där Sankt Nils av Edsleskog spelar huvudrollen.

Under dagen, som pågår fram till klockan 16.00, bjuder Ljudaborg kulturförening på medeltida marknad, gyckel och sång, det blir visningar även av utställningen Medeltida liv och örtagården. Du kan också ställa frågor till museets arkeologer, prova bågskytte om vädret tillåter och bygga ett eget bihotell. 

Fullständigt program för invigningen, information om öppettider med mera hittar du på www.lodosemuseum.se 

Förvaltningen för kulturutveckling driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Kontakt
Liselotte Öhrling, programansvarig, Lödöse museum 
076 – 613 89 603 
liselott.ohrling@vgregion.se 

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23