Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen är ett arvsfondsprojekt där unga personer i Tornedalen under tre år skapar kortfilmer och arbetar med identitetsfrågor. Syftet är att deltagarnas ofiltrerade bild av modern tornedalsk ungdomskultur ska vara en naturlig del av hur berättande tillvaratas och bidra till utvecklingen av provinsen.

Fotografi från när deltagare från Meän Ääni filmar kring Pajala Fotograf/Källa: ©Meän Ääni – Unga filmskapare i Tornedalen

I projektet lär sig deltagarna grunderna i filmskapande samtidigt som de skapar egna digitala- och fysiska mötesplatser med avsikt att synliggöra fördelarna att verka som kreatör på en mindre ort. 

Unga tornedalingar skildras sällan eller aldrig i film eller medier, om de gör det kommer skildringen i regel ur ett vuxen- och/eller utifrånperspektiv. Meän Ääni betyder ”vår röst” och genomförs i kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala, Gällivare och Kiruna.

Meän Ääni Övertorneå deltar i SM i Minutfilm under Sveriges Kortfilmsfestival med sitt bidrag ”Den Okända”. Filmen har spelats i Övertorneå med omnejd under vintern 2021.
I filmen  ”Den Okända”: Fyra kompisars liv förändras när den ena vännen hittas död. Vilka ligger bakom mordet och vad är det som hänt?

Under sin resa till huvudstaden kommer Meän Ääni Övertorneå även intervjua stockholmare om deras kunskaper/kännedom om Tornedalen, meänkieli med mera. Detta ska mynna ut i ett inslag om svenska statens kartläggning av det historiska förtrycket mot tornedalingar och meänkielitalande. Allting samlas i talkshowen ”Inkastet” som skapats av Meän Ääni Kiruna.

 

Presskontakt:

Viktor Krutrök
Projektledare Meän Ääni – Unga filmskapare i Tornedalen
viktor.krutrok@kulturens.se

 

Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen är ett projekt som genomförs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet med stöd från Allmänna Arvsfonden

 

Om Meän Ääni

Projektet riktar sig till ungdomar i Haparanda kommun, Övertorneå kommun, Pajala kommun, Gällivare kommun och Kiruna kommun. Du som bor någon annanstans, men kommer från Tornedalen är självklart också välkommen att delta.

I Meän Ääni ska ungdomar skapa kortfilmer som på ett eller annat sätt är rotade i Tornedalen. Det kanske blir fiktion eller dokumentär, en tornedalsk version av SKAM eller kanske en följetong om när du och dina vänner hänger i garaget. Du som deltar väljer själv vad dina kortfilmer ska handla om.

Oavsett vad det blir så kommer dina filmer vara en återspegling av vad modern tornedalsk ungdomskultur är. Det är en historia som är viktig, rolig och intressant. Det är många som vill se Tornedalen ur ditt perspektiv. Läs mer på meanaani.se


Om Kulturens Bildningsverksamhet

Kulturens arbetar för att alla ska kunna ta del av och utöva kultur i hela landet och bedriver folkbildningsverksamhet inom sång, musik, dans, teater/drama, filmskapande, bild och form, etc. Kulturens startades av sex rikskulturorganisationer år 2010 och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Presskontakter

Anna Glantz

Kommunikationsansvarig

anna.glantz@kulturens.se

   070-5234617