Dalslands folkhögskola i Färgelanda planerar att öppna ett minimuseum om sin historia. Just nu pågår arbetet för med att ta fram utställningen, som beräknas ha premiär i december.

Bilden föreställer utställningsproducenten Amanda Wykman Fotograf/Källa: Julia Jacobsson

– Vi har funnits sedan 1905 och har mängder av material i våra arkiv, säger Charlotte Day, biträdande rektor på Dalslands folkhögskola i Färgelanda. Det känns roligt att kunna dela med oss av ett stycke lokalhistoria till allmänheten.

Tidigare anställda intervjuas

Utställningsproducenten Amanda Wykman går just nu igenom folkhögskolans arkiv och intervjuar personer som varit anställda under en lång tid. Målet är att kunna göra ett så intressant materialurval som möjligt. Amanda, som tidigare studerat historia och kulturarv på Göteborgs Universitet, har hittat flera spännande skeden att lyfta fram ur historien:

– En av mina favoritberättelser är när bland annat en prost driver frågan att få en socialdemokratisk lärare avskedad. Skolstyrelsen hade en utdragen diskussion om frågan under 1910-talet. Läraren, som fick lovord för sin undervisning, hade fullt stöd av dåvarande rektor Thorson.

Premiär under december månad

Utställningen beräknas öppna under december månad och kommer att ha sin hemvist i Storebo, ett av folkhögskolans hus som från början var rektorsbostad. Det har än så länge inte beslutats kring om utställningen ska visas under en begränsad tid eller om den kommer att utgöra ett permanent inslag i folkhögskolans miljö.

– Vi kommer att börja med att ha öppet vissa tider under 2022, säger Charlotte Day. Sedan får vi göra en utvärdering, men det hade naturligtvis varit roligt att kunna fortsätta ha en levande utställning.

Inforuta:

Dalslands folkhögskola startade sin verksamhet i övervåningen av folkbanken år 1905. Under de första decennierna hölls teoretiska kurser varvat med en lanthushållsskola och en lanthusmorsskola. År 1922 stod den första internatbyggnaden klar. Numera har folkhögskolan kurser i både Färgelanda och Trollhättan.

Kontakt

Charlotte Day
Biträdande rektor
070-526 14 66
 


Dalslands folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. Huvudman är Västra Götalandsregionen, som också förvaltar fem andra folkhögskolor. 

Presskontakter

Anders Ahlström

Förvaltningschef

anders.ahlstrom@vgregion.se

   076-775 48 40