Imorgon, 3 november, påbörjar Närhälsan vaccination mot säsongsinfluensan för äldre och riskgrupper. I och med Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd för invånarna i Västra Götaland kommer här en beskrivning hur vaccinationerna utförs på säkraste sätt.  

Närhälsans 104 vårdcentraler har valt att arrangera sina vaccinationsmottagningar efter de lokala förutsättningarna, vilka varierar. En del kommer ha tidsbokning, medan andra erbjuder drop in. En del utför vaccinationen i annan lokal tillsammans med andra vårdgivare och en del har en särskild yta på sin vårdcentral. 

Oavsett hur vaccinationsmottagningen är riggad kommer det ske på ett coronasäkert sätt. På vårdcentralerna separeras de patienter som uppvisar symptom på Covid-19 från övriga och kommer därför inte stöta på dem som ska vaccinera sig. På drop in-mottagningarna kommer det finnas tydlig information på plats som uppmanar till att hålla avstånd, men också personal som ser till att ingen trängsel uppstår. Alla medarbetare kommer att använda skyddsutrustning. 

Ta det lugnt 

Tidigare år har det varit högt tryck första dagarna på att ta sin spruta. I år uppmanar Närhälsan alla att avvakta lite och sprida ut sig under de veckor som vaccinationen pågår. Besök din vårdcentrals webbplats eller ring till din vårdcentral för att få information om vaccinationstider och hur du går tillväga.  

Till dig som ska vaccinera dig 

  • Du behöver inte brådska med vaccinationen. Besök din vårdcentrals webbplats eller ring för att få information om vaccinationstider.  
  • Stanna hemma om du har symptom på Covid-19. Avboka ditt besök och kom inte till drop in. 
  • Res säkert till och från vaccinationen.
  • Följ anvisningar och information från personal på plats 

Kontakt 
Monica Radeberg 
samordnande chefläkare Närhälsan 
mobil: 070 – 954 43 74
e-post: monica.radeberg@vgregion.se 

Närhälsan är en av landets största aktörer inom primärvård. Med hundratals vårdcentraler, barnavårdscentraler och rehabmottagningar i Västra Götaland och 5 300 medarbetare finns vi nära invånarna i Västra Götaland, och gör skillnad för deras liv och hälsa. Västra Götaland är en region med 1,6 miljoner invånare och 130 olika nationaliteter.

Presskontakter

Victor Friberg

Presskommunikatör

victor.friberg@vgregion.se

   0722-015549