Lördag 17 september kokar det av konst och musik i Dals Långed. Östfold symfoniorkester gästar, det blir jazz, folkmusik, klassiskt, ljud- och konstinstallationer. Dagen, som fortsätter långt in på natten, är en del i Västra Götalandsregionens satsning på musiknoder och sker i samverkan mellan en rad parter inom det lokala musik- och kulturlivet, bland andra Långedprojektet BRUK 2022.

Musik och konst på nya platser är ledord under BRUK 2022 – fest i Dals Långed.

– Det kreativa mötet mellan lokala musiker och kulturaktörer, tillsammans med vår satsning på regionala musikresidens för unga musiker blir en gemensam plattform, säger Hellen Smitterberg, projektledare för musiknoder på Förvaltningen för kulturutveckling.

Lördagen den 17 september ljussätts de ruffiga rummen i den nedlagda pappersfabriken vid Rexcell. Gångvägen längs älven tonsätts med ljudinstallationer. På scen finns en gästande symfoniorkester från Norge, en jazztrio, flera lokala musiker och en duo som mixar folkmusik och klassiskt. På plats finns även ljud- och konstinstallationer. Kvällen avslutas med två akter från förvaltningens musikresidens.

Redan under dagen kan hela familjen delta i festligheterna och lära sig göra halmkronor, få veta mer om hållbarhet, testa workshop i musik och gå på konsertföreställning. Programmet fortsätter till sent in på natten.

Många aktörer har samverkat kring evenemanget. Extra roligt är det att ha öppnat dörren för samarbete med Norge och Östfold symfoniorkester.

– Orkestern har sin hemmaplan runt Fredrikstad och Sarpsborg, bara 13 mil från Dals Långed. Att arbeta tillsammans är jätteviktigt, både lokalt, regionalt, nationellt och över landsgränser. Gemensamt skapar vi nya arenor för kulturen, säger Hellen Smitterberg.

 

BRUK 2022 – fest i Dals Långed är ett samarbete mellan Långedprojektet/BRUK 2022, Dals Långeds Utvecklingsråd, Föreningen Folkets hus i Mustadfors, Studieförbundet Vuxenskolan, Rexcell, Frontside och Förvaltningen för kulturutveckling. Med stöd av Kulturrådet, VGR, Bengtsfors kommun, Studieförbundet Vuxenskolan VG, Frontside, Mötesplats Steneby samt Föreningen Norden. 

BRUK 2022 – fest i Dals Långed ingår i Förvaltningen för kulturutvecklings arbete med musiknoder.  

Program

12:00–15:00 Festdagen börjar utomhus – musik och halmslöjd
Stråorkestern, Amanda Björnerås, Caroline Malmberg och Rebecca Proba, spelar och håller workshops för alla åldrar. Skapa en egen halmkrona tillsammans med konstnär Ellinor Broang Möller. Bastun håller öppet! Nya Magasinet, Järnvägsstationen, fri entré.

18:00–19:15 BRUK 2022 – Fest i Dals Långed
Ljudinstallationen ”Överlagring” längs gångvägen mellan Nya Magasinet och fabriken. I fabriksmiljön möter du Östfold symfoniorkester, Per Oscar Nilsson Trio, Now and Then, Kirsti Aasum och konstnären Jörgen Mobergs verk: Inner Sanctum. Rexcells fabrik, biljetter på langedsprojektet.se.

19:45–20:15 Duo Amper/Petrini
I år deltar även kritikerrosade Duo Amper/Petrini med sin mix av folkmusik och klassiskt genom Frontside Visits, en regional del av festivalen med samma namn. Rexcells fabrik, biljetter på langedsprojektet.se.

20:00–sent Trio Törn och CHIVVY
Först ut är folkmusikerna i Trio Törn. Avslutar gör det drömska indie-bandet CHIVVY. Mustadfors Folkets Hus, fri entré

Mer information om programmet under BRUK 2022 hittar du här...

Kontakt

Emma Johansson – Förvaltningen för kulturutveckling, projektledare
Mobil: 0722 02 89 93 – E-post: emma.v.johansson@vgregion.se

Hellen Smitterberg – Förvaltningen för kulturutveckling, projektledare Musiknoder
Mobil: 0725 01 80 93 – E-post: helen.smitterberg@vgregion.se

Richard Sandblom – Förvaltningen för kulturutveckling
Mobil: 0790 98 76 17 – E-post: richard.sandblom@vgregion.se

Peter Halvordsson – BRUK 2022
Mobil: 0761 347958 E-post: info@musicalimages.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23