21 - 22 maj går Göteborgs stora parker ihop för att fira Biologiska mångfaldens dag och bjuder på ett fullspäckat program för både barn och vuxna. Aktiviteterna sker i Botaniska, Slottsskogen, Naturhistoriska och Trädgårdsföreningen.

Den 22 maj uppmärksammas för femte året i rad den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige. I Göteborg slås firandet ihop med världsbi-dagen, vilket innebär att hela helgen 21-22 maj går i den biologiska mångfaldens tecken. Helgen är ett samarrangemang mellan en rad olika organiskationer som verkar för biologisk mångfald. På schemat står en mängd olika evenemang med allt från guidningar i naturen, fjärlisspaning, växtbingo och att lära sig skapa miljöer där bin och andra pollinatörer trivs. Dagen bjuder även på föreläsningar, bland annat av den kända författaren Dave Goulson som föreläser via länk utifrån sin nya bok Silent Earth: Saving Our Insects! - obs på engelska. Läs mer
Lördag 21 maj pågår Göteborgsvarvet och framkomligheten till Botaniska är begränsad (denna dag firas Bilogiska mångfaldens dag i Trädgårdsföreningen).

Voljären 2022

Konstnärer från Konstepidemin intar Botaniska trädgården 2021–2023, där konstverket Voljären är navet i en utställning som växer år efter år.  Verket är ett rum där tankar flyger fritt, fågeln som sinnebild för det fria, voljären som ett rum som både begränsar och ramar in. När man stiger in i verket omsluts man av en komposition av ljud och ljus. Voljären är skapad av Per Petersson och Eric Langert, ljudverket 2022 heter Sonorus Irrigatio och är gjord av ljudkonstnär Richard Widerberg. Längs vägen ovanför Spegeldammen svävar Voljärens tre satelliter av konstnärerna Britt Ignell, Eva Zethraeus och Pia König. Pågår 14 maj - 16 oktober. Konstpeidemins konstnärer ställer även ut i galleri Floras Rike.

Humle - en slingrande historia

2021 firade Botaniska Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om kulturväxten humle. Även i år kan du ta del av utställningen utanför Stolpboden. 6 maj - 11 september. Läs mer

Folkdans

26 maj kl 13 har folkdanslaget National uppvisning på stora gräsmattan.

Nya kulturträdgårdar

Ovanför Stora Änggården håller den nya anläggningen Nya kulturträdgårdar på att ta form och nya saker händer varje dag. Läs mer

Sista men inte minst, så här års är det som vackrast i Botaniska och flera besök i veckan rekommenderas för att njuta av alla blommande träd, azaleor, rhododendron, trillium, hundtandsliljor och mycket mer. Biologisk mångfald när den är som vackrast. Näsduksträdet blommar i slutet av maj.

Följ oss

Kan du inte komma hit kan du följa oss på sociala medier där vi delar med oss av bilder och filmer från trädgården.

Facebook

Instagram

Överraska sig själv

Det kan man göra genom att välja bort den asfalterade huvudvägen och istället ta vägen över Spegeldammen och uppåt genom Örtagården. Då slipper man dels byggstöket runt växthusen, dels är det en vacker väg där just den blå Camassian börjat blomma.

 

Presskontakter

Agneta Green

Kommunikatör

agneta.green@vgregion.se

+46707408019