Nu börjar det spira i trädgården. Lite försiktigt tittar de första vårblommorna upp. Desto större aktivitet är det i Botaniskas förökningshus för lök – och knölväxter. Därför bjuder vi in till ett öppet hus där i mars. Efter två års uppehåll kan vi nu också bjuda in till vår traditionella körsbärspicknick i april.

Byggprojekten i samband med att vi ska bygga nya växthus avlöser varandra i trädgården och det blir tyvärr lite stökigt längs första delen av huvudvägen. Även backen upp mot Klippträdgården har varit uppgrävd för att förbättra dräneringen i området. Nu återstår ytterligare arbete där och vägen är avstängd till sent i april.

På vardagar förekommer tung trafik längs huvudvägen.

Växthusen är stängda till nya finns på plats.

Läs mer om våra nya växthus

 

Vi ber er därför att:

Undvik huvudvägen och välj vägen ovanför Spegeldammen upp mot Örtagården. Denna väg är tyvärr inte tillgänglighetsanpassad.

Respektera de avspärrningar och anvisningar som finns i trädgården.

Undvik att gå i Klippträdgården tills arbetet är klart i april.

PROGRAM

Äntligen kan vi dra igång programverksamheten igen! Här kommer de två första. Vi publicerar nya händelser kontinuerligt på botaniska.se och Facebook.

Det blommar i lökhusen

Botaniskas växthus är stängda inför byggandet av nya på samma plats. Men söndag 30 mars bjuder vi in till förökningsavdelningen där våra vårblommande lök - och knölväxter blommar som bäst. Personal finns på plats och svarar på frågor.

Lokalerna är trånga och för att undvika trängsel släpper vi in besökare undan för undan.
Man går in via baksidan på växthusen, följ väganvisningarna. Ingen avgift.
Söndag 30 mars kl 11 - 14.

Hanami

Efter två år av restriktioner är det nu dags att fira vårens ankomst med vår traditionsenliga Hanami. För när körsbärsträden slår ut bjuder vi in till en stor japansk körsbärspicknick - precis som i Japan.  Vi släpper ut våra koi-karpar i Spegeldammen, dansar japanska danser, provar japansk kampsport, gör origami, och dricker te. Cosplay och bonsaiutställning står också på programmet. Ett mer detaljerat program kommer senare. Söndag 24 april.

 

Filmer

Gå gärna in på Botaniskas kanal på YouTube. Där har vi samlat alla våra filmer om spännande växter och annat kul. I den senaste filmen berättar trädgårdsmästare Marika Irvine om Botaniskas unika samling av dionysiavivor som blommar som vackrast just nu. Du kan också höra botanist Åsa Krüger berätta den fascinerande historien om Madagaskarstjärnan.

Botaniska trädgårdspodden

Podden för dig som är intresserad av odling , trädgård och botanik. Du hittar den här

För barnen

Nu är en ny version av Einars Ekorrstig klar. Du hittar den här

Botaniska Paviljongen

Öppet för mat och fika onsdag – söndag kl 11 – 16. Läs mer

Hundar

Från 1 mars är det dags att lämna vovven hemma för då börjar hundförbudet i trädgården. 1 oktober är hundar välkomna igen.

 

Presskontakter

Agneta Green

Kommunikatör

agneta.green@vgregion.se

+46707408019