Nu är hösten här med sina vackra färger. Perennerna blommar fortfarande fint i Perennträdgården och Gramina et flores. Ta också gärna en tur ut i arboretet där Botaniskas trädsamling börjar skifta i vackra höstfärger.

Perennrabatt med gräs Fotograf/Källa: Maria Sjöstedt

Nya växthus

Som ni säkert har märkt är det ovanligt mycket tung trafik på huvudvägen och det grävs på många ställen i trädgården. Vi beklagar detta men det är tyvärr nödvändigt i samband med att vi under de närmaste åren bygger de nya växthus som ska få oss att fortsätta vara en viktig del av den internationella forskningsstrukturen och besöksnäringen i ytterligare hundra år. För ni har väl inte missat att Botaniska trädgården fyller 100 år 2023? Läs mer om de nya växthusen här

Välj annan väg

Välj gärna de vackra vägar som går upp genom trädgården parallellt med huvudvägen. De börjar ovanför Spegeldammen och fortsätter vidare genom Örtagaården, Pinetet, Bambulund och Smithska dalen, och leder upp till Klippträdgården och Japandalen. Dessa vägar är tyvärr inte möjliga att tillgänglighetsanpassa.

Nuvarande växthus är stängda

På grund av allt förarbete som krävs inför bygget av nya växthus och evakuering av växter från de nuvarande, kommer Botaniska växthus att vara stängda tills nya finns på plats.

Nya kulturträdgårdar

Runt gula huset, Stora Änggården, grävs det också för fullt. Här kommer en ny anläggning att ta form då mycket växtmaterial måste flyttas för att lämna plats åt nya växthus och besökscentrum. Dahlior, växter i Landeriet och på Stallbacken kommer till exempel att flyttas hit. Även byggnaden som kallas Stallet kommer att ha sin nya placering här.

Aktiviteter

Utanför skollokalen Roten står en fin utställning om våra kulturväxters vilda släktingar.

Under höstlovet kan man både "Måla" med ull och gå tipspromenad.

I Floras Rike är det vernissage och bokrelease 2 oktober.

Mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig finns här

Dahlior

Nästa vecka tar vi upp dahliorna som för sista året står på sin nuvarande plats. Vi kommer att lägag dem i dammen och en del av knölarna säljs i butiken. När kommer att meddelas via Instagram och Facebook

Öppettider oktober

Trädgården är som vanligt öppen dygnet runt. Vi uppskattar att du betalar entréavgiften på 20 kr. Du kan swisha till 123 137 13 68.

Butiken ändrar sina öppettider 1 oktober och har öppet oktober - mars vardagar kl. 11 - 17, lör - sön kl. 12 - 16.

Restaurangens öppettider hittar du här

Botaniska trädgårdspodden

Du lyssnar väl på Åsa och Stina när de pratar trädgård och botanik? Alla avnitt hittar du här

Välkommen på en höstpromenad i Botaniska! Från 1 oktober är hundar i koppel också välkomna.

Botaniska trädgården i Göteborg

Varmt välkommen till denna gröna oas i hjärtat av staden. Söker du vila, motion, inspiration, kunskap, skönhet eller god mat – har du hittat rätt.

Vi är en av de största botaniska trädgårdarna i Europa och en del av Änggårdsbergens naturreservat. Detta gör gränserna mellan det vilda och odlade flytande på ett unikt sätt. Här hittar du den dramatiska Klippträdgården och den rofyllda Japandalen. I trädgården möter du också färgsprakande perenner, dahlior och sommarblommor – och inte minst alla dofter i Örtagården.

Med ”Vandra i det vilda” kan du ströva runt i ett stort woodland eller bara koppla av på en utsiktsplattform bland trädtopparna. Vägarna leder sedan ända upp på Håberget, där du får en fin vy över Göteborg.

Men Botaniska är inte bara en trädgård utan även kultur och vetenskap. Två Land Art-verk av internationella konstnärer finns exempelvis i Klippträdgården och Pinetet med sina imponerande barrträd. I vår forskning undersöker vi växternas mångfald, släktskap och utveckling.

Vi bevarar även utrotningshotade arter, och arbetar med att skapa nya metoder för trädgårdsodling. Sprider kunskap om biologisk mångfald gör vi genom att varje år ta emot mer än 10 000 elever. Vi har också ett nära samarbete med Göteborgs universitet och är en del av Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier.

Med fler än 600 000 besökare varje år är Göteborgs botaniska trädgård ett av Västra Götalands främsta besöksmål.

Inför trädgårdens 100-årsjubileum 2023 byggs nya växthus med start av etapp ett 2021.

Botaniska i mobilen

Garden Explorer är en databas som visar var du hittar olika växter, träd och buskar i trädgården. Du finner den enkelt på: botaniska.gardenexplorer.org

Botaniska-appen har tre promenader tillgängliga med karta och audioguide. Ladda ner appen ”Botaniska” från Appstore eller Google Play och sök på ”Botaniska”.

Botaniska trädgårdspodden handlar om odling och trädgård med en smak av vetenskap. Du hittar den där poddar finns.

Verksamheten ingår i Västra Götalandsregionen.

Presskontakter

Agneta Green

Kommunikatör

agneta.green@vgregion.se

+46707408019