Reimersholme Hotel i Stockholm, föreningen FIKA som driver Rotundan i Halmstad och musikhotellet Slussens Pensionat på Orust är nominerade till Årets Initiativ 2020. De har chans att vinna utmärkelsen för att de på kreativa och smittsäkra sätt har hållit musiken levande under 2020, trots de utmaningar som funnits för att spela musik i offentlig miljö. Årets Initiativ utses av SAMI (Sveriges Artisters och Musikers Intresseorganisation) och delas ut för första gången i år.

 

– Flera hundra personer har gett förslag på vilka som borde vinna Årets Initiativ. Det är både härligt och häftigt att se engagemanget som verksamheter har haft för att ge människor musikupplevelser under pandemin – och vad det har betytt för artister, musiker och publik, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI. 


Reimersholme Hotel är en av de nominerade i Årets Initiativ 2020. De har tagit fram ett helt nytt koncept med roomservice, där gästerna sitter på rummen och beställer upp mat, dryck och musik från en musikmeny. Från hotellets scen – som byggts upp genom att flera hotellrum rivits – livestreamas konserter upp i rummen, och livebandet kan också komma till rummen och spela på beställning. Bo Sundström och Ebbot Lundberg är några av artisterna som har varit där och spelat. Scenen blev också en del av Stockholms Jazzfestival och under oktober månad framfördes livemusik där i princip varje dag. 


– Det är väldigt roligt att vi blivit nominerade till det hedervärda priset Årets Initiativ! Vi är ju ett av väldigt få ställen som faktiskt kan erbjuda jobb åt livemusiker, liveupplevelser åt publiken och en säker mötesplats just nu, säger musikern och kompositören Andil Dahl, delägare på Reimersholme Hotel. 


Både den ideella föreningen FIKA (Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla) som driver Rotundan i Halmstad och musikhotellet Slussens Pensionat på Orust, hade ett fullbokat program med 60-80 konserter och kulturupplevelser inför sommaren. Men så kom pandemin och restriktionerna som innebar en maxgräns på 50 personer för evengemang där det förekom livemusik. Trots att Rotundan rymmer 120 sittande restauranggäster med smittsäkert avstånd, och det extra jobbet i form av ombokningar och anpassningar som det skulle innebära, så prioriterades livemusik för ett färre antal gäster. Även Slussens Pensionat valde att ställa om verksamheten och göra stora förändringar i programmet för att kunna erbjuda musikupplevelser till det tillåtna, begränsade antalet människor. Med ett stort engagemang, löpande anpassningar och lyhördhet för gästernas behov och oro, lyckades arrangörerna genomföra omkring 30 konserter och kulturevent var under sommaren. Något de båda är stolta och glada över att ha kunnat göra. 


– Konserterna blev exklusiva, intima och känslosamma. Både publik och artister var i extas efter gigen. Det kändes viktigt och fint att kunna hålla kulturen och musikscenen vid liv på Slussens Pensionat, säger Isabella Sohlberg på Slussens Pensionat. 


Timbuktu, Frida Hyvönen och Sarah Klang var några av artisterna som spelade på Slussens Pensionat under sommaren. På Rotundan i Halmstad kunde man ta del av underhållning med fri entré nästan varje kväll, och arrangörerna kan själva vittna om hur uppskattade spelningarna under sommaren blev:


– Vi fick en väldigt bra respons när vi provkörde en konsert med 50 numrerade gratisbiljetter enligt först till kvarn, så vi valde att genomföra så många konserter som möjligt. Både vi, artisterna och våra gäster var så svältfödda på livemusik, säger John Pahlm på FIKA. 

 

Vinnaren av Årets Initiativ 2020 utses av SAMI och offentliggörs under februari. 


För mer information om Årets Initiativ 2020: 
https://www.sami.se/2020/10/arets-initiativ/
Ann Rosenberg, Chef Försäljning & Marknadskommunikation SAMI: 0708 43 00 14, ann.rosenberg@sami.se


Presskontakter

Ninni Grufvman

Pressansvarig

ninni.grufvman@sami.se

08 453 34 52

   0730 22 39 39