Välkommen in bakom fasaderna! Nu öppnar en ny utställning full av tips och inspiration för dig som är intresserad av hållbara perspektiv och sunda material. På söndag, 1 maj, öppnar Bakom fasaderna – hållbara lösningar för hus och hem på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs – ett västsvenskt resurscentrum hållbarhet och sunda material. Utställningen bygger på FAQ – de vanligaste frågorna om byggnadsvård och visar allt från konstruktioner till bra materialval för renoveringar.

Bakom fasaderna – hållbara lösningar för hus och hem är den utställning vi som arbetar med byggnadsvårdsrådgivning på Slöjd & Byggnadsvård länge har önskat oss. Utställning bygger på FAQ - de vanligaste frågorna vi får om byggnadsvård. Här samlar vi svaren på de vanligaste frågorna från allmänheten och lägger till de frågor vi önskat oss men kanske inte fått svara på hittills.

I tre fullskalemodeller illustreras goda lösningar på temat hållbarhet, byggnadsvård och återbruk. Vi vill visa hur man kan vårda varsamt och täta och förbättra med sunda material. Med rätt renoveringsmetoder kan du lyfta fram husets historia och kvaliteter istället för att dölja dem!

- Utställningen är en inspirerande smältdegel för alla som vill ta hand om sina hus! Vi bjuder på all vår kunskap och tipsar vilt om hur du på bästa sätt renoverar, fixar och trixar med hållbara och ekologiska perspektiv, säger Lisa Molander, antikvarie på Slöjd & Byggnadsvård.

Bakom fasaderna - Hus i Väst

Under rubriken Hus i Väst beskriver vi några vanliga västsvenska byggnadstyper i bild och text under rubriken Bakom fasaderna - Hus i Väst. Just nu är fyra hus tillgängliga: Solåsen från 1840, Hemvik från 1890, Helgeröd från 1900 och Talludden från 1949 och fler kommer! Vi går igenom varje hustyp utifrån och in, från grund till tak, från konstruktion till tapet. Här finner du lösningar på vanliga problem och du kan ladda ner arbetsbeskrivningar och recept som kan komma till nytta av i din egen renovering. 

Gratis rådgivning om byggnadsvård och slöjd

Du vet väl om att du kan boka in en kostnadsfri rådgivning hos oss på Slöjd & Byggnadsvård? Vi har haft kostnadsfri byggnadsvårdsrådgivning på Nääs sedan 1990 då portarna till Byggnadsvård Nääs slogs upp som landets första byggnadsvårdscentrum. 2011 blev vi Slöjd & Byggnadsvård, ett resurscentrum för både slöjd och byggnadsvård. Vi har också rådgivningsmaterial som du hittar här och i våra fina bibliotek.

Ett unikt materialbibliotek

Söker du efter alternativa material för ett sunt och hållbart byggande och slöjdande? Vi har valt ut ett antal material och beskriver deras användningsområden och deras miljöpåverkan. Du finner Materialbiblioteket här, men även i vår fasta utställning på Slöjd & Byggnadsvård.

Välkommen på invigning på söndag, 1 maj på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs, i Floda, Lerums kommun.

För frågor och mer information:

Lisa Molander
Bebyggelseantikvarie
Slöjd & Byggnadsvård / Västarvet Kulturmiljö
Tfn: 0703-818390
E-post: lisa.molander@vgregion.se
Webb: www.slojdochbyggnadsvard.se

Ulrika Lindh
Bebyggelseantikvarie
Slöjd & Byggnadsvård
Tfn: 010-441 43 62, -60
Mobil: 0735-54 44 74
E-post: ulrika.a.lindh@vgregion.se
Webb: www.slojdochbyggnadsvard.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23