I normala fall utser SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) årligen Årets Klubb – en utmärkelse till den klubb som enligt publiken har spelat den bästa musiken under året. Men eftersom nattklubbarna varit stängda större delen av 2020 uteblir utmärkelsen i år. Istället har SAMI instiftat Årets Initiativ 2020, som syftar till att uppmärksamma de verksamheter som på kreativa och säkra sätt har hållit musiken levande under det gångna året.

 

Det har varit ett tufft år för nattklubbar, barer och andra verksamheter som spelar musik i offentlig miljö. När pandemin slog till i våras började människor hålla sig hemma, och verksamheter som i vanliga fall för människor samman via musiken har varit tvungna att hitta nya sätt för att nå ut. Det har arrangerats alltifrån streamade livespelningar i tomma konsertlokaler till digitala musikquiz. Det är dessa verksamheter som SAMI nu vill uppmärksamma med den nya utmärkelsen Årets Initiativ 2020. 

– Med Årets Initiativ vill vi lyfta fram de verksamheter som på kreativa och säkra sätt har lyckats hålla musiken levande under det här speciella året, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI. 

Drygt 6 400 klubbar, barer och restauranger har musikavtal med SAMI, vilket innebär att de betalar upphovsrättslig ersättning till artister och musiker för musiken de spelar. 

– Att artister och musiker får betalt när deras musik spelas bör vara en självklarhet. Nu när det inte har varit möjligt att genomföra livespelningar, som annars är en viktig inkomstkälla för artister och musiker, har de upphovsrättsliga ersättningarna varit extra betydelsefulla, säger Ann Rosenberg. 

Fram till den 31 december kan allmänheten nominera de verksamheter som man tycker bör vinna Årets Initiativ 2020 på SAMI:s hemsida. Vinnaren utses av en jury på SAMI och kommer att presenteras i början av nästa år.  

För mer information om Årets Initiativ 2020: 
https://www.sami.se/2020/10/arets-initiativ/

 

Presskontakter

Ninni Grufvman

Pressansvarig

ninni.grufvman@sami.se

08 453 34 52

   0730 22 39 39