En efter en mognar fruktsorterna i odlingarna i Sydtyrolen. Först ut till fruktdiskarna är Royal Gala, en av de 13 sorterna i Sydtyrolen som sedan 2005 bär den skyddade geografiska beteckningen Südtiroler Apfel SGB. I slutet av augusti fylls fruktdiskarna upp med nyplockade Royal Gala. I samband med det erbjuds smakprov och information om den europeiska kvalitetsmärkningen, 23 – 29 augusti.

Äpplen från Sydtyrolen har en intensiv, saftig smak och frisk arom. De har fast och krispigt fruktkött och en utpräglad färg som är typisk för varje sort. Jorden, träden och frukterna vårdas skonsamt och miljömedvetet. Fruktodlingarna följer traditioner som pågått i hundratals år. Mer än 7000 äppelbönder i Sydtyrolen/Südtirol odlar sina oftast små gårdar, 2,5 hektar i genomsnitt, med massor av odlingspassion, flit och hårt arbete.

 

Royal Gala är ett typiskt sommaräpple

Det är den första sorten som skördas i Sydtyrolen från mitten av augusti och öppnar därmed äpplesäsongen varje år. Skalet på Royal Gala är något tjockare jämfört med de flesta andra äpplen. Äpplet är medelstort och har ett fruktkött som är vitt, krispigt och saftigt med en söt, frisk och aromatisk smak som påminner om päron.

 

Äpplet är populärt och odlas i hela världen. Det kan ha många olika röda färger och smakar olika bereonde på var de odlas. Men bara äpplen med etiketten Sütiroler Apfelkonsortium har de kvalitetsmässiga särdrag som finns i odlingsområdena och det lokala områdets traditionella och naturliga produktionsmetoder.

 

Det hälsosamma äpplet

Ett äpple om dagen håller faktiskt doktorn borta. Frukten innehåller massor av bioaktiva ämnen, även kallade fytonutrienter. Ämnen som sänker blodfettet och blodtrycket samt stabiliserar blodsockret, vilket minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar.

 

Äpplets nyttiga ämnen:

  • Kostfibrer – Håller mag och tarmsystemet i toppform.
  • Antioxidanter – Stärker immunförsvaret och gynnar blodcirkulationen.
  • C-vitamin – En avgörande del i uppbyggandet av nya hudceller, leder och senor. Hjälper kroppen att ta upp järn.
  • B-vitamin – Viktigt för nervsystemet och produktionen av röda blodkroppar.
  • Kolhydrater – Håller blodsockret stabilt och koncentrationsförmågan på topp.
  • Kalium – Viktigt för vätskebalansen och för blodtrycket.

 

Recept och mera information om den europeiska kvalitetsmärkningen från Sydtyrolen, Südtiroler Apfel PGI, Südtiroler Speck PGI and Stilfser SUB finns på www.europakvalitet.eu.

 

 

Presskontakt:

Ewa Brandt

Telefon: +46 70 830 06 77

E-post: ewa@mansson-brandt.com


Europa, där kvalitet hör hemma

Autentiska smaker från garanterade ursprung:

Vin Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel SGB, Südtiroler Speck SGB, Stilfser SUB ost. 


 


Presskontakter

Ewa Brandt

Presskontakt

ewa@mansson-brandt.com

+46 708 300 677