Nu öppnar ansökan till den nya utbildningen Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS). Tidigare i år beviljade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) skolan att starta utbildningen som har tagits fram i nära samarbete med maskinbranschen, som är drivande för den nya satsningen.

Utbildningen vänder sig till dig som har viss erfarenhet av serviceteknik och vill vidareutbilda dig med en specialisering på lantbruksmaskiner. Det finns i dagsläget ingen annan utbildning inom serviceteknik med inriktning mot just lantbruk, och efterfrågan från branschen är stor.

-Eftersom tekniken i lantbruket ligger långt framme finns ett stort behov av tekniskt kunnig personal. Som framtiden ser ut med förarlösa maskiner och ännu mer utbredd precisionsodling kommer vi ha ett ännu större behov av kunniga servicetekniker, säger Lars Persson, eftermarknadsansvarig Gunnars Maskiner AB och representant i ledningsgruppen för utbildningen.

Den nya ettåriga utbildningen är platsförlagd i Skara med start i januari 2022. Då påbörjas de teoretiska och praktiska studier som förbereder de studerande för den första arbetsplatsförlagda utbildningsdelen som infaller med vårbruket.

-Det kommer bli spännande veckor som är förlagda under lantbrukets tre toppar - vårbruk, vallskörd och skörd/höstbruk. Alla maskinhandlare i området ser väldigt positivt på samarbetet, och förhoppningen från oss i branschen är givetvis att kontakten med de studerande under utbildningen leder till anställning, fortsätter Lars.

-Vi ser mycket fram emot att möta våra första studerande på vår nya YH-utbildning. Vi är mycket stolta över utbildningens planerade upplägg, med stark förankring i bransch som kommer ge de studerande kvalificerade kunskaper med goda möjligheter till arbete, säger Madeleine Hjälm, rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Största yrkeshögskolan inom den gröna sektorn
Under 2021 erbjuds ett brett utbildningsutbud vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara med utbildningar till Agrotekniker, Hovslagare, Kvalificerad tilläggsutbildning för hovslagare, Kvalificerad djurvårdare, Klövvårare, Skogsföryngringsledare och Kvalificerad servicetekniker inom lantbruk. Detta gör Biologiska Yrkeshögskolan i Skara till den största yrkeshögskolan inom den gröna näringen.

Varje utbildning som en yrkeshögskola ansöker om att få driva granskas av MYH för att säkerställa att den håller rätt kvalitet och att det finns ett behov av fler utbildade personer inom området.

Kontakt:

Gunnar Laurell, lärare och representant i ledningsgruppen

070 - 748 72 39

gunnar.laurell@vgregion.se

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) driver utbildning på YH-nivå inom djur, lantbruk och skog. BYS har sitt centrum i Skara men driver också utbildning på Axevalla Hästcentrum, Naturbruksskolan Svenljunga och på distans. Biologiska Yrkeshögskolan i Skara är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.

Presskontakter

Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

   0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

   070-0823527