Larmrapporterna kommer allt tätare om hur barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar drabbas av indragna beslut om personlig assistans sedan regeringen gett direktiv till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen. För sju veckor sedan begärde RBU ett akut krismöte med ansvarig minister Åsa Regnér. Eftersom ett sådant möte inte blir av har RBU idag sänt ett brev till statsminister Stefan Löfven.

- Vi ser ingen annan väg än att nu vända oss direkt till statsministern, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar. Krisen inom personlig assistans är verkligen akut och det är obegripligt att regeringen, samtidigt som man pratar om att göra barnkonventionen till svensk lag, i praktiken drar undan förutsättningarna för de barn och familjer som har de allra största behoven.

I regleringsbrevet för 2016 skriver regeringen att Försäkringskassan ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Hittills i år har antalet personer med assistansersättning minskat med mer än 300.

Den hårdare tillämpningen gäller inte bara barn. För en dryg vecka sedan dog en kvinna ensam på en offentlig toalett i Malmö efter att hon nekats assistans vid bland annat just toalettbesök. Detta har fått även Neuroförbundet att höja trycket i frågan.

- Det är bra att Neuroförbundet idag ställer sig bakom RBU:s krav på ett nödstopp för indragna assistansbeslut. Regeringen måste ta ansvar för de direktiv man har gett till Försäkringskassan om en förändrad tillämpning av lagen. När de katastrofala konsekvenserna nu är uppenbara är det enda rimliga att dra i nödbromsen, säger Maria Persdotter.


Presskontakter

Johan Klinthammar

Förbundsordförande

johan.klinthammar@rbu.se

072-250 88 31