Res tillbaka i tiden den 27 augusti när Vänersborgs museum slår upp portarna till 1800-talet. Museet och museiparken kommer att fyllas med aktiviteter som var populära kring förra sekelskiftet. Lyssna till tonerna från Wenerblecket och Kulturskolan, åk häst och vagn, se smeden i arbete, gå stadsvandring, strosa på marknaden eller häpna över eldslukare och mycket, mycket mer.

Två personer som spelar krocket utomhus med en höghjuling i bakgrunden. Fotograf/Källa: Anna Panser

– Att få levandegöra vår historia på det här sättet är väldigt roligt. Förra gången vi hade 1800-talsdagen så kom det mycket folk, och vi hoppas på ännu fler i år, säger Peter Johansson, museichef på Vänersborgs museum.

Vänersborgs museum och museiparken kommer att sjuda av liv under 1800-talsdagen. Bokenäsets Ådra framför tidstrogna folkvisor och den nyfikne kan följa med på en visning i museet eller på egen hand följa spåren av 1800-talets upptäckresande bland egyptiska sarkofager, kinesiskt porslin och nordiska djur. Under dagen hålls även en visning av museet på arabiska. Missa inte heller när Peter Johansson, museichef, leder en stadsvandring genom Vänersborgs glömda hemligheter.

– Det kommer finnas mycket att upptäcka, uppleva och göra under dagen. Vi hoppas så klart att alla känner att de gör en liten tidsresa med alla intryck som kommer att möta dem, säger Greta Åberg, museipedagog på Vänersborgs museum.

Under dagen, som pågår mellan klockan 10 och 16, går det bland annat att leka gammaldags lekar, gå tipspromenad, provsitta en äkta T-Ford eller strosa på marknaden. För de våghalsiga finns det möjlighet att gå i cirkusskola hos Clows in the Factory. Eller se kuplettcharmören Bo Fureby som tillsammans med Ulf Skoglund vid flygeln bjuder på visor och kupletter.

Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Fullständigt program och mer information om 1800-talsdagen hittar du här.

Kontakt
Peter Johansson, museichef, 070-544 75 39
Mer information hittar du på museets hemsida: www.vanersborgsmuseum.se/1800talsdagen

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23