Filmcloud, en del av Västra Götalandsregionen, delar varje år ut stipendier till lovande filmskapare mellan 18 och 30 år. Vårens filmer handlar om alltifrån GHB-langning och idrottsvärldens skadliga normer till den bevingade hästen Pegasus och antisemitism. Pengarna, sammanlagt 150 000 kronor, hamnar hos sex stipendiater i Alingsås, Trollhättan, Göteborg och i Essunga.

Jenny har fått stöd av FilmCloud tidigare . Här regisserar hon filmen Nej, tack! 2015. Fotograf/Källa: urbanbphoto.com

I Essunga heter stipendiaten Jenny Larsson Wallin. Att den 30-åriga Jenny ville jobba med film blev tydligt när hon som 11-åring såg den episka Sagan om ringen.
  – Jag tittade mycket på ”behind the scenes” och slogs av hur roligt de verkade ha.
 
Kort därefter gjorde Jenny sin egen remake av trilogin och sedan dess skriver hon både manus, regisserar och är lärare på Filmkollo för ungdomar. 2019 tävlade hon med kortfilmen ”Kontroll” i New York.

Jennys nya kortfilm ”Krig!” handlar om Sarah, en ung judisk mor, som bor med sin sjuåriga son i Malmö när tyska trupper 1940 har inlett en ockupation av Danmark. Efter att ha mött grannens son blodig i trapphuset efter slagsmål med nazistsympatisörer tittar hon oroligt ut på gården och ser att hennes son är borta. Sarah ger sig ut för att leta i ett Malmö som inte längre känns så tryggt.

  – Jag och mina co-regissörer Marcus och Mattias Thernström Florin vill skildra antisemitismen i Sverige under andra världskriget. Det är en spännande utmaning att jobba med historisk tid, alltifrån kläder till hur man pratar.

Stipendiepengarna, 25 000 kronor, blir ett välkommet tillskott i arbetet med att fortsätta utveckla filmen. Jenny berättar att de nu kommer att anlita en dramaturg och översätta delar av manuset till jiddisch.
 

Del av ett större projekt

Kortfilmen är en del av ett större projekt, där ambitionen är att göra sju kortfilmer, en för varje krigsår. Filmerna ska sedan kunna användas som pedagogisk resurs i gymnasieskolan.
  – Fiktion engagerar oss människor. Filmerna ska hålla en hög konstnärlig nivå, samtidigt som de kunna användas som diskussionsunderlag, förklarar Jenny.

Att stipendiet kommer från just Filmcloud tycker hon är extra roligt, eftersom de så länge varit en del av hennes filmskapande.
  – Jag blev medlem när de startade 2013, och de har funnits som ett stöd där hela tiden. Det är en jättefin resurs för unga filmare med kurser, workshops och möjlighet att få stöttning. 
 

Övriga stipendiater, våren 2022

Edvin Eriksson, 24 år, Göteborg                                  
Jag försökte i alla fall – Kim är 44-årig levnadsglad homosexuell man som är född med en CP-skada och som nu söker kärleken på dejtingsajter. Med hjälp av en dejtingvideo vill han hitta en man att långsiktigt dela sitt liv med.

Holden McNeil, 28 år, Trollhättan                               
In Due Time – Några vänner hittar en telefon som kan ringa i tiden med. Självklart ringer de till Kurt Cobain. En av vännerna får sedan idén att ringa sin mamma som hade det lite svårt på nittiotalet. Kanske kan hon ge henne en lottorad för kommande vecka? 

Christian Zetterberg, 29 år, Alingsås                           
Spelregler – 10-åriga Theo är skolans bästa handbollsspelare. Under en cup hamnar hans könstillhörighet i fokus när arrangörerna och de vuxna ifrågasätter om han kan spela med flickorna. Över huvudet på spelarna bråkar vuxenvärlden om värderingar och normer och mitt på plan står Theo.

Anton Björklund, 28 år, Göteborg                               
Skulden – Mattias är en GHB-langare i en mindre svensk landsort. Konsumtion och försäljning är vardag och en del av den socioekonomiskt utsatta världen han lever i. När en eftermiddag går ifrån en vanlig skuldindrivning till våldsamt övergrepp börjar planet slutta allt brantare och och hoppfulla framtidsplaner blir avlägsnare.

Sally Jacobson, 28 år, Göteborg                                  
Airhorse – ett visuellt spektakel som genom samma himmel berättar om två parallella flygresor. Dokumentära scener som följer processen av att exportera nittio stycken elithästar världen över, varvas med en fiktionalisering av den mytomspunna sagan om Pegasus, den bevingade hästen, en symbol av det omöjliga. Människans förmåga att älska och dominera, drömma och förverkliga tycks vara evig, samtidigt har vi mött gränser för vad vår jord kan tåla. Hur kan vi landa utan att falla?

Om FilmCloud

FilmCloud är en unik samverkansmodell i Västra Götalandsregionen som syftar till att stimulera filmares utveckling, med primärt fokus på unga mellan 18 och 30 år. Genom att skapa mötesplatser, projektstöd, kurser, workshops och utvecklingsprogram vill FilmCloud stödja unga vuxna filmare och ett kreativt filmklimat i Västra Götalandsregionen.

 

Vill du i egenskap av journalist komma i kontakt med någon av filmarna, kontakta Martin Hammar, Filmcloud:
070-756 29 52, martin.h.hammar@vgregion.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23