CBEES Annual 2021: Arvet efter Ryssland och Sovjetunionen – så formade imperierna dagens Östeuropa

Pressmeddelanden Södertörns högskola

300 år har gått sedan bildandet av det ryska kejsardömet. Samtidigt har det i år också gått 30 år sedan Sovjetunionens kollapsade. Arvet efter de här två imperierna utgör ramverket för Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) årliga konferens som äger rum 25–26 november.

Att göra stad – ny bok om människors delaktighet i Stockholms urbana utkanter

Pressmeddelanden Södertörns högskola

En stad är en geografisk plats som består av byggnader och infrastruktur. Men den består också av människorna som genom tiderna byggt, bott och levt där. Med avstamp i Stockholms södra förorter handlar antologin Att göra stad i Stockholms urbana periferi just om de människorna och hur de är delaktiga i byggandet av staden.

Myndigheter och annan offentlig verksamhet granskas ofta för mycket och på fel sätt

Pressmeddelanden Södertörns högskola

Att mer granskning skulle leda till bättre verksamheter är ingen självklarhet. Det handlar snarare om att granska rätt saker, på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Och så ser det inte alltid ut i dag, visar forskning som presenteras i en ny bok.

Har litteraturen någon roll i dagens Europa? Poeten Tomas Venclova gästar Stockholm

Pressmeddelanden Södertörns högskola

Den prisbelönte poeten Tomas Venclova kommer till Stockholm och Södertörns högskola. För ett samtal kring litteraturens roll, poesi som verktyg för att överskrida tid och språk samt minnespolitiken i dagens Litauen.